Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kornfeil už je fit, ale restart kariéry odmítl: Návrat nebude, je třeba zkusit něco jiného

Ještě stále ho svrbí ruce, když se jedou závody mistrovství světa silničních motorek. Začátkem roku myslel na návrat alespoň do šampionátu superbiků, ale při testování motorky zavinil únik oleje pád, při němž si vážně poranil ruku a musel na operaci. "Už je to naštěstí dobré, brutálně jsem to rozhýbal. Pořád to sice ještě lehce cítím, ale mám v ruce sílu a hybnost je stoprocentní," říká Jakub Kornfeil.

Muž, který strávil deset let v seriálu světového šampionátu v kateogrii Moto3 a čtyřikrát stál na stupních vítězů, si teď už zvyká na život mimo prestižní motoristický kolotoč. V osmadvaceti letech je to zásadní změna životního rytmu, ale po posledním karambolu se zdá, že už je definitivně na druhém břehu.

"Po deseti letech v MS bych asi na superbikách, které jsou přece jen o kategorii níž, už těžko hledal motivaci. A tak jsem to radši ukončil, protože jsem nedokázal dosáhnout toho, co jsem chtěl - dostat se do Moto2," konstatuje dnes už bývalý závodník.

"Už bylo třeba definitivně otočit stránku a zkusit něco jiného," konstatoval Kornfeil, který v minulé sezoně ještě přijal nabídku do elektrické MotoE, ale ani to nedopadlo podle jeho představ.

Takže konec, a definitivní. "Návrat už určitě nebude," tvrdí přesvědčeně.

V deseti letech jede rychle jako já

Začal se věnovat přípravě nadějných závodníků. "To je věc, která mě asi nejvíc baví a naplňuje," dodává s tím, že hodně času teď tráví v šampionátu, který je kvalifikací na juniorské mistrovství světa. "Je fajn předávat zkušenosti dál," vysvětluje.

A vidí, že jeho rady padly na úrodnou půdu. "Mám tam jednoho extrémně rychlého kluka, Viktora Čecha, je to velký talent," tvrdí vítěz Red Bull MotoGP Rookies Cupu pro vycházející hvězdy světového šampionátu v roce 2009. "Je mu deset let, a když sednu na motorku, tak jedeme stejně rychle. Je to masakr, je fakt nesmírně rychlej. V Itálii vyhrál kvalifikaci, závody jezdí v první skupině, mám z něho radost," popisuje nadějného svěřence Kornfeil.

Ten nekoučuje mladou naději jen pro dobrý pocit. "Nedá se říct, že by mě to živilo, ale zadarmo to nedělám," přiznává chlapík, který se už naučil žít bez seriálu MS.

"Je to těžké," potvrzuje, že přechod závodníka do běžného života není jednoduchý. "Najednou je všechno jinak. Jsou to zvláštní pocity, nelétáte na závody, řešíte jiné věci, než jste řešíval," přemýšlí nahlas.

"Teď už jsem se dostal do nějakých zaběhlých kolejí a dělám věci, které mě baví," vysvětluje, jak probíhá zásadní změna životního stylu. Na motorku si sedne už většinou jen na trénincích se svými svěřenci.

Z motorky na jetsurf

Přesto se minulého života ještě úplně nezbavil. "Když vidím kluky závodit, tak mi to chybí, ale už je to pryč. Bude mi třicet..." říká Kornfeil, který se nyní hodně věnuje i jetsurfu, kde spolupracuje s tuzemskou firmou, která motorové surfy vyrábí, a také na nich závodí.

"Zítra odlétám na jetsurfy do Kazaně a pak zbývá ještě jeden závod Světového poháru v Chorvatsku," vysvětluje, že stále má proč trénovat a rozhodně se nenudí.

V průběžném pořadí SP je zatím čtvrtý. "V serii masters, kterou jezdím já, startuje tak 35 – 45 lidí. Poslední dva roky jsem moc netrénoval a konkurence se samozřejmě zlepšuje a je to tvrdší," přiznává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články