Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Hrozivý pád stál Márqueze start v Indonésii

Trápení španělského závodníka Marca Márqueze po návratu do MotoGP přetrvává. Někdejší suverén královské třídy přišel o start ve druhém závodě letošní sezony na okruhu Mandalika v Indonésii, kam se šampionát vrátil po 25 letech, kvůli pádu v dopolední rozjížďce. Pro podezření na otřes mozku pak nemohl do závodu nastoupit. 

Je nám líto, video expirovalo.
V Indonésii vládl MotoGP Oliveira

Hrozivě vyhlížející karambol v závěrečné přípravě před startem Velké ceny byl hořkou tečkou. Márquez ztratil ve vysoké rychlosti v pravotočivé zatáčce kontrolu nad strojem, který jej po takzvaném highsideru katapultoval vysoko do vzduchu. Po tvrdém dopadu na asfalt viditelně otřesený Márquez sice odešel z místa nehody po svých a na skútru byl dopraven do depa, po návštěvě lékařského centra byl ale vrtulníkem převezen k dalším vyšetřením do nemocnice, kde se potvrdil otřes mozku. Márquez se na okruh vrátil, ale lékaři mu start zakázali.

"Byl to fakt těžký pád, možná nejhorší, jaký jsem kdy měl. Nemám ale žádné vážnější problémy," řekl Márquez. "Marcovi se daří dobře. Podrobil se několika radiologickým testům s negativním výsledkem. Protože ale takový nález (otřes mozku) vyžaduje pozorování po dobu 12 až 24 hodin, padlo po dohodě s jezdcem a týmem rozhodnutí neuschopnit ho pro závod," uvedl šéflékař MotoGP Ángel Charte. "Bylo to samozřejmě to nejlepší rozhodnutí. Tohle nebyl náš nejlepší týden," konstatoval Márquez.

Márquezova někdejší dominance, která mu přinesla v jeho prvních sedmi sezonách v královské silniční třídě šest titulů, je momentálně tatam. Na počátku ústupu ze slávy byla zlomenina paže v červenci 2020 po pádu v prvním závodě sezony poznamenané výrazně nástupem koronavirové pandemie. O zbytek ročníku devětadvacetiletý jezdec přišel, kvůli komplikacím při léčbě podstoupil tehdy postupně celkem tři operace.

Vinou prodloužené rekonvalescence pak nestihl ani začátek loňské sezony, v níž sice potom dokázal i vyhrát tři závody, ale její konec znovu zmeškal, protože v říjnu utrpěl při pádu v motokrosovém tréninku otřes mozku. V důsledku toho se mu po deseti letech vrátily potíže se zrakem a kvůli dvojitému vidění si musel vybrat tříměsíční pauzu v přípravě. Při návratu do šampionátu před dvěma týdny dojel v Kataru pátý, nyní se ale v možném rozletu znovu zastavil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články