Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Bylo to hrozné, vzpomíná Salač na stres na startu. A kdy bude slavit? Až vyhraje

Zvládá motorku i tlak, pod který se sám dostal. A že ho nedělní Velká cena Portugalska otestovala pořádně! Filip Salač jako vítěz kvalifikace kategorie Moto2 byl pod neobvyklým drobnohledem, což ho ovlivnilo i v úvodu závodu, a jak sám přiznal, nic těžšího zatím v seriálu mistrovství světa skoro nezažil. O to víc si proto váží konečného čtvrtého místa, které by ho před víkendem vůbec nenapadlo.

Filip Salač po výhře v kvalifikaci v Portimau
zdroj: ČTK / AP autor: Hazrin Yeob Men Shah/Icon Sportswire

První závodní víkend, čtvrté místo – pole position, co víc si přát?

"Jsem hodně spokojený, před začátkem sezony jsem si vůbec nepředstavoval, že hned první víkend takhle dopadne. Věděl jsem, že jsme jako tým silní, ale náš cíl byly body – patnácté místo, maximálně top ten. A přitom přišlo pole position po nejrychlejším čase v kvalifikaci a čtvrté místo v závodě, takže to dopadlo lépe, než jsem čekal."

Proběhla nějaká oslava?

"Nic jsme neslavili, nebyl čas a vlastně ani důvod. Až vyhraju závod, tak nějaká oslava určitě proběhne. V neděli jsem hned spěchal na letiště a domů, abych tu byl aspoň den. Už zítra letím do Argentiny, kde je o víkendu další závod."

Bylo hodně těžké udržet nervy na startu, kde jste byl první na roštu, a tím pádem středem pozornosti?

"Bylo to hrozné. Ještě nikdy jsem kolem sebe neměl tolik lidí. Už potom, že se mi dařilo v trénincích a kvalifikaci, jsem přišel do boxu a stáli tam čtyři televize a fotografové. Bylo to velký. Na startu jsem měl problém se soustředit, protože tam bylo hodně novinářů, pořád se chtěl někdo fotit. Na tohle jsem nebyl zvyklý, ale o to víc zkušeností mi dalo to, že jsem se s tím tlakem popasoval. Jsem na sebe hodně pyšný, protože toho fakt bylo moc. Byl to jeden z nejtěžších závodů, které jsem kdy jel."

Pracujete nějak třeba s psychologem a učíte se ten tlak zvládat?

Ne, všechno řeším sám.

Před víkendem jste říkal, že jste teď trpělivější, a v závodě to opravdu vypadalo, že se nenecháte rozhodit a jedete přesně podle plánu. Bylo to tak?

"Cítím na sobě, že jsem se posunul dopředu. První kola to pro mě bylo hodně těžké. Hned první závod pole position. K tomu jsem závodní stres neměl od listopadu, nebyl jsem na to zvyklý. Myslel jsem na to, abych neudělal stejnou chybu, jakou jsem udělal před rokem, kdy sezona startovala v Kataru a já měl pád. Můj cíl byl jasný – dojet. Věděl jsem, že když dobře odstartuju a budu se držet vpředu, tak top deset je reálné."

Čtvrté místo je krásné, ale na stupně vítězů to bylo kousek, kdy jste se smířil s tím, že budete těsně pod stupni vítězů?

"Asi hned, se čtvrtým místem jsem naprosto spokojený. Bedna byla kousek. Možná škoda, že jsem v těch prvních kolech neudržel úplně tu pozici, ale jsem rád, že jsem nespadl a že to dopadlo, jak to dopadlo. Uvědomoval jsem si, že sezona bude dlouhá a příležitostí bojovat o stupně vítězů bude hodně."

Bylo to pro vás náročnější psychicky, nebo fyzicky?

"Určitě psychicky – start z pole position, jet vepředu, neudělat chybu... Fyzicky jsem neměl vůbec problém – potvrdilo se mi, že jsem dobře připravený."

Jste v současné době jediný český závodník v celém šampionátu silničních motorek a teď jste si ještě sám nastavil laťku hodně vysoko. Nebojíte se, že tlak na vás ještě naroste?

"Čekám to. Fanoušky jsem teď asi naladil na to, že Česko teď bude mít v MS pořád takové výsledky, ale moje cíle jsou pořád stejné – zůstat v top deset, bodovat, dojíždět závody a soustředit se hlavně sám na sebe, pracovat tvrdě v trénincích i v přípravě mezi závody. A věřím, že budu postupovat hodně dopředu."

Už tenhle víkend vás čeká závod v Argentině, jak se na něj těšíte?

"Těším se tam. Jen mě trochu mrzí, že jsem za čtyři týdny byl doma tak čtyři dny, takže se těším i na to, až budu z Argentiny zase doma, trochu si oddechnu od toho stresu a motorek."

Máte tamní okruh rád?

"Okruh je hezký, ale těžký a hodně rychlý. Je tam hodně dlouhých začátek, v nichž se jezdí smykem. Uvidíme, jak mi to sedne letos. Loni jsem byl nováček a bylo tu pro mě hodně věcí nových. Doufám, že letos by se mi tam mohlo zadařit víc."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články