Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

BLOG: Loučení z rozumu. Pokaždé jinak, ale vždy bez potlesku

Nečekané konce kariér dvou inventářů světového motoristického cirkusu MotoGP zasáhly české fanoušky. Karel Abraham a Jakub Kornfeil nedlouho po sobě ohlásili konec. Bylo to vždy nečekané, překvapivé, ale nakonec asi odpovídající realitě. Oba totiž už měli dávno své nejlepší roky za sebou.

Doba, kdy Abraham vyhrál v Seville závod Moto2 (před tím byl ještě jednou ve stejné sezoně druhý), je už devět let stará a od chvíle, kdy přešel do královské třídy a podle všeho neměl k dispozici ten nejlepší materiál, už jen paběrkoval.

Nejvýš se dostal na sedmé místo (čtyřikrát), a to opravdu nikoho moc nezajímá, i když je to samozřejmě v konkurenci Rossiho a spol. výborný výsledek. Jenže pro sponzory a sportovní veřejnost, která chce stupně vítězů, protože na nich stojí ti praví vítězové, je to málo. Navíc i tohle umístění zajel brněnský závodník naposledy předloni v Nizozemsku.

Kornfeil stál pětkrát na stupních vítězů v nejslabší a nejvyrovnanější kategorii Moto3, kterou nikdy neopustil. V ní byl dvakrát druhý a třikrát třetí a už několik let snil o tom, že postoupí o kubaturu výš, ale nikdy to nevyšlo. Jeho výkony a výsledky postupně ztrácely napětí a očekávání fanoušků.

Oba motocykloví závodníci skončili z rozdílných důvodů. Abrahamovi vypověděl smlouvu jeho nový tým, aby jeho místo nabídl jinému jezdci. To je nyní předmětem dalšího jednání, protože v civilizovaném, ani motoristickém, světě se platné smlouvy jednostranně rušit nemohou. Tedy mohou, ale ne bez následků. Obě strany se ale budou určitě chtít dohodnout mimosoudně.

Kornfeil zase nesehnal takovou podporu sponzorů, s níž by si mohl věřit na celou sezonu, a proto se rozhodl to neprodlužovat a ohlásil konec sám. Udělal to včas, aby si jeho nový španělský tým dokázal sehnat náhradu. Takže na férovku.

V seriálu MotoGP tak zůstal jediný český zástupce Filip Salač, jenž se chystá na svou druhou sezonu v Moto3. Mladá puška, ostře nabitá a plná elánu, který už podle všeho téhle dvojici chyběl. Co jsou platné zkušenosti, když snění o titulu světového šampiona už dávno zavalila realita.

A my si tak už můžeme jen přát, aby to Salačovi vyšlo lépe než Abrahamovi s Kornfeilem, kteří mu ale určitě pomohli vyšlapat cestu. Protože kdyby jich nebylo, tak by nejspíš v tomhle kolotoči, kde vládne rychlost a peníze, těžko vůbec dostal šanci. Ony totiž příklady, jak známo, táhnou, a to i sponzory a vůbec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články