Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nečekal jsem, že budu tak rychlý, přiznal Pech po triumfu v Rallye Bohemia

Jak těžké je uspět tam, kde je tovární tým Škoda doma, Václav Pech dobře ví. Na Rallye Bohemia startoval počtyřiadvacáté, vyhrál podruhé, když v dramatickém závodě s vozem Ford Focus WRC porazil hlavního favorita Jana Kopeckého, a naznačil, že boj o domácí titul by mohl být ve zkrácené sezoně hodně zajímavý.

Petr Uhel a Václav Pech
zdroj: ČTK autor: Vít Černý

"Byla to velká bitva a i Honza říkal, že nepamatuje, že bychom jeli tolik rychlostních zkoušek ve vteřině. Byly to desetiny sem, desetinky tam. Byl to super sport a kvůli tomu to děláme, abychom se u toho všichni bavili," řekl Pech, jenž v Mladé Boleslavi skončil také sedmkrát druhý.

Předchozí triumf na Rallye Bohemia slavil s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX v roce 2006, kdy zástupci Škody na startu chyběli. V dalších letech ale tovární tým doma své jezdce nasazoval a osmkrát tu vyhrál Kopecký. Loni byl nejrychlejší jeho tehdejší týmový kolega Kalle Rovanperä z Finska.

"Pro Škodovku je to domácí soutěž, vyhrávají i jinde, ale tady se soustředí obzvlášť. O to víc vítězství v jámě lvové těší," usmíval se Pech, který letos přesedl zpět do vozu kategorie WRC.

Je nám líto, video expirovalo.
Rallye Bohemia vede Fin Huttunen

V lehké nadsázce přiznal, že by mu ani tolik nevadilo, kdyby v dramatické bitvě s Kopeckým prohrál. "Možná bych se ani nezlobil, kdybychom po takovém souboji skončili druzí, což už jsme několikrát zažili. Když jedeme vyrovnaně na 22 kilometrech erzety, tak je to super sport. Rozhodují maličkosti a i druhé místo pak berete všemi deseti," uvedl Pech.

Přestože má jeho focus rok výroby 2006, dokázal držet krok s nejnovější specifikací fabie R5. "Je to čtrnáct let starý vůz, ale pro nás je jako nový," řekl Pech, jenž s fordy WRC závodil v letech 2002 až 2005. "Když jsem si teď do něj sedl, tak mi hned padl do ruky. Zřejmě jsem se, když jsem byl mladý, s ním naučil jezdit. Pak jsem se přizpůsobil novodobým autům, ale tenhle styl řízení mi je malinko bližší než nové R5," přiznal třiačtyřicetiletý pilot, jenž v republikovém šampionátu odjel už 161 závodů.

Pech nečekal, že bude hned při prvním startu tak rychlý. "Po testu před Boleslaví, na kterém jsem ujel patnáct dvacet kilometrů, se mi to líbilo, ale takovou rychlost jsem nečekal," řekl.

Jako plus bral i fakt, že v sobotu se začalo na mokru a nemusel proto od prvních kilometrů jet na maximum. Větší výkon motoru než Kopecký prý ale nemá. "Měřili jsme to a zjistili jsme, že nejedeme víc než (Volkswagen) Polo. Má to větší kroutící moment, malinko lépe se mi jede v zatáčce než s fiestou, ale dopředu to auto víc nejede," uvedl Pech.

Plzeňský rodák se nyní ujal vedení v průběžném hodnocení českého šampionátu, o útoku na další titul ale mluvit nechtěl. "Uvidíme na Valašce, zda jsme jenom nepodráždili hada bosou nohou. Každopádně jsme si lepší vstup nemohli přát," konstatoval Pech.

Šampionát bude pokračovat v Moravskoslezském kraji na začátku srpna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články