Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Motocyklista Salom zemřel po havárii v Barceloně

Barcelona - Španělský motocyklový jezdec Luis Salom nepřežil havárii během tréninku kategorie Moto2 před nedělní Velkou cenou Katalánska. Vicemistr světa z roku 2012 zemřel po převozu do nemocnice. Život mu nezachránila ani okamžitá operace. 

Záchranáři na okruhu v Barceloně
zdroj: EFE autor: Toni Albir

Čtyřiadvacetiletý závodník ztratil v průběhu druhého měřeného tréninku kontrolu nad strojem ve dvanácté zatáčce a následně narazil do bezpečnostní bariéry. Přestože se mu dostalo okamžité lékařské pomoci, zraněním po převozu do nemocnice podlehl. "Podstoupil operaci, ale přes veškerou snahu lékařského týmu zemřel," oznámil šéflékař Mezinárodní motocyklové federace Giancarlo Di Filippo. 

Pořadatelé trénink po havárii ukončili. Osud závodu byl nejistý, ale v podvečer organizátoři oznámili, že se Velká cena o víkendu uskuteční. Pojede se ovšem na trati, na které se konají závody formule 1. Její součástí není osudná zatáčka. Kvůli tomu byly prodlouženy časy sobotních tréninků, aby jezdci měli čas si na změnu trasy zvyknout.

Záhadou zůstává příčina pádu. "Zdá se, že jel rovně. Bude třeba zjistit, jestli nebylo něco s motorkou," uvedl Salomův slavný kolega Valentino Rossi. Zpráva o smrti mladého jezdce jej zdrtila, stejně jako celý motoristický svět.

Sociální sítě zaplavily kondolence nejen z řad kolegů, ale i jiných sportovních hvězd, zejména španělských. Soustrast rodině vyjádřili třeba pilot formule 1 Fernando Alonso, fotbalový brankář Iker Casillas či tenista Rafael Nadal. 

Tragédie šokovala i oba české účastníky motocyklového mistrovství světa. "Je to obrovská ztráta. Nelze popsat, jak smutno je teď v paddocku," napsal Karel Hanika. "Nemůžu tomu věřit..." konstatoval Jakub Kornfeil.

V seriálu Grand Prix došlo k podobnému neštěstí naposledy v roce 2011. Při Velké ceně Malajsie zemřel na následky zranění ze závodu elitní kategorie MotoGP Ital Marco Simoncelli. 

Salom debutoval v roce 2009 v kubatuře do 125 ccm. Během kariéry vybojoval umístění na stupních vítězů celkem pětadvacetkrát. V kategorii Moto3 si připsal i devět vítězství. Po přestupu do třídy Moto2 odjel 41 závodů. Mezi nejlepší trio pronikl naposledy v úvodním závodu letošní sezony v Kataru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články