Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Mercedes zradily ve Spielbergu motory. Nejhorší víkend, co pamatuju, smutnil Hamilton

Britský pilot Lewis Hamilton prožil ve Velké ceně Rakouska nejhorší závod v kariéře. Oba vozy stáje Mercedes vyřadilo selhání motoru, což se německé stáji stalo poprvé od jejího návratu do formule 1 v roce 2010. Hamilton navíc přišel o vedení v mistrovství světa.

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
zdroj: Reuters autor: Leonhard Foeger

Mercedes přitom od pátečních tréninků v Rakousku dominoval a v sobotní kvalifikaci si Valtteri Bottas se čtyřnásobným mistrem světa Hamiltonem zajistili start z první řady. Nic tak rozhodně nenasvědčovalo tomu, že by měla skončit čtyřletá nadvláda týmu na okruhu ve Spielbergu.

Jenže vítěze kvalifikace a obhájce loňského triumfu Bottase v závodě zradil motor ve 14. kole, zatímco Hamilton přišel po chybné strategii při virtuálním safety caru o vedení a propadl se na čtvrté místo. Z něj pak britský pilot v 64. kole odstoupil kvůli problémům se vstřikováním benzínu.

Je nám líto, video expirovalo.
F1 v Rakousku ovládl Verstappen, Vettel je opět v čele MS

"Tohle je bez pochyby nejhorší víkend, co si pamatuju," kroutil hlavou Hamilton poté, co nedojel do cíle po rekordní sérii 33 závodů, které dokončil. "Každého v týmu to zasáhlo, ale musíme si z toho odnést to pozitivní," přidal třiatřicetiletý pilot.

"Auto bylo celý víkend skvělé, byli jsme nejrychlejší a navíc naše technika byla dlouhá léta spolehlivá," posteskl si Hamilton. "Ale věřím, že se z toho poučíme. Nemůžeme takhle zahazovat body, takže musíme přijít s neprůstřelnou metodou," připomněl nepovedenou strategii.

Hamilton po odstoupení ztratil náskok 14 bodů v čele šampionátu a v průběžném pořadí po devíti závodech klesl na druhou příčku s odstupem jednoho bodu na Vettela, který obsadil třetí místo. "Snad to pro nás bude pořádný budíček," uvedl šéf Mercedesu Toto Wolff.

"Tohle byl nejbolestivější závod, co jsme v Mercedesu. Horší než Barcelona," připomněl předloňský závod, kdy vzájemná kolize vyřadila oba tehdejší jezdce týmu Hamiltona s Nicem Rosbergem. Také tehdy stejně jako v neděli nakonec zvítězil Max Verstappen z Red Bullu.

"V Rakousku mi přitom před závodem spousta lidí říkala, že to bude procházka růžovým sadem, protože máme nejrychlejší auta a obsadíme první i druhé místo," uvedl Wolff. "Ale přesně o tomhle jsou automobilové závody. Umí být neuvěřitelně kruté a teď veškerá krutost zasáhla nás a dostala nás naprosto brutálně," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články