Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Márquez a Rossi už kamarádi nebudou, říká Abraham a sní o desítce

Tři závody, jeden bod, to je bilance nejrychlejšího Čecha v seriálu MotoGP. Karel Abraham bodoval hned v úvodním závodě prestižního šampionátu, v němž obsadil patnáctou příčku. Pak se celá VIP společnost silničních motocyklů stěhovala za moře, a tam osmadvacetiletý brněnský závodník v Argentině dojel dvacátý a před týdnem v Austinu kvůli bolestem po pádu v kvalifikaci do cíle nedojel. Teď se už ale cítí lépe a příští víkend v Jerezu chce opět zkusit bodovat. "Dojet do desítky je sen, ale bodovat bych chtěl," přiznal a vrátil se i k incidentu mezi Rossim a Márquezem v Argentině.

Karel Abraham
zdroj: ČT sport autor: David Soeldner

"Byl jsem po tom pádu v Austinu hodně domlácenej a nakonec jsem musel ze závodu odstoupit. Nebyla to žádná tragédie, ale docházely mi síly a bolest byla poměrně veliká," popisoval situaci ve třetím závodě královské motocyklové disciplíny v letošní sezoně. "Teď už se cítím podstatně líp, sice to ještě bolí, ale zlepšuje se to," dodal s tím, že v Jerezu určitě pojede.

Na motorce už od návratu ze zámoří také seděl. "Měl jsem motoškolu, ale to není žádný rychlý ježdění, je to pohodovější," vysvětluje Abraham. A jak se smiřuje s pády, přičemž ten poslední proběhl v rychlosti kolem dvou set kilometrů v hodině? "Už loni jsem padal poměrně málo, teď taky, ale stane se - jsou to závody a s menšími zraněními musíte počítat, je to zkrátka součást toho."

V Argentině měl problém Velentino Rossi s Markem Márqezem, který zavinil jeho pád, a legendární Ital prohlásil, že šlo o úmysl a že Španěl jezdí nebezpečně. Abraham potvrdil, že jezdci to vnímali většinou stejně jako Rossi.

"Všichni viděli, že to Márquez trošku přehnal a byl za to taky potrestaný. FIN a DORNA se potom rozhodly, že si na penalizace za takovéhle nebezpečné situace na trati budou dávat ještě větší pozor," vzpomínal brněnský závodník.

"Mluvili jsme o tom spolu se závodníkama i na safety komisi, která je u každého závodu, a všichni říkali, že to bylo už za hranou. Tam se probírají podobné situace ve všech kategoriích, to nebylo namířené jen proti němu," vysvětloval.

Je nám líto, video expirovalo.
Abraham: Kdybych zvládl soupeřit se stájovým kolegou, bylo by to skvělé

Ovšem mezi Rossim a Márquezem spor ještě zdaleka nevychladl. "Z nich už kamarádi nebudou," konstatoval brněnský závodník a dodal: "Já bych byl taky pro to, aby dostal tvrdší trest," konstatoval, jak by řešil nebezpečnou situaci, která mohla skončit hodně špatně.

Před sezonou si motorku Ducati pochvaloval, ale nyní v Argentině ho zlobily brzdy a nebylo to nic příjemného. "To je klasická technická závada, když se motorka hodně třepe, tak se rozhodí destičky, technických závad ale jinak není moc. Ale tak to prostě je, protože ten stroj je nastavený na absolutním limitu," vysvětluje Abraham s odstupem času.

"Jinak je výborná, i když by se určitě dalo udělat pár věcí, které bych uvítal, ale bohužel to není možné," konstatoval jezdec. A nejde podle něho ani tak o finance, ale spíš o stáří motorky. "Bohužel máme k dispozici starší model," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články