Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Macík po roce opět získal Zlatý volant, Zlatá řídítka má Michek

Podruhé za sebou se z vítězství v anketě Zlatý volant radovali závodníci, kteří se hlavně soustředí na starty na Rallye Dakar. Vyhrál Martin Macík. Zlatá řídítka pro nejlepšího motocyklového jezdce patří Martinu Michkovi, také on navázal na triumf z předchozího ročníku.

Macíkovi k triumfu pomohlo čtvrté místo v loňském hodnocení Dakaru. "Letos se mi Dakar nevydařil, takže nepředpokládám, že za rok bych tady stál opět. I proto jsem rád, že jsem získal ocenění za loňský rok, kdy se nám podařilo vyhrát tři etapy," řekl Macík. Radost z triumfu měl i proto, že oproti předešlému ročníku získal trofej v tradiční podobě. Loni totiž převzal plaketu.

Kariérní maximum na legendární rallye vybojoval i Michek, který byl desátý a vedle toho ovládl i seriál Světového poháru Baja.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: O kariéře s Emersonem Fittipaldim

Hlavní hvězdou slavnostního vyhlášení byl brazilský pilot Emerson Fittipaldi, dvojnásobný mistr světa formule 1 osobně převzal ocenění pro světovou osobnost motoristického sportu.

"Jsem rád, že jsem se mohl opět vrátit do Prahy a je pro mě velkou ctí, že jsem mohl převzít ocenění, které v minulosti získali Michael Schumacher, Mika Hakkinen, Giacomo Agostini, Hans Stuck a další velká jména a šampioni. Jsem rád, že můžu být součástí této skvělé skupiny," řekl pětasedmdesátiletý bývalý vynikající závodník.

V kategorii motocyklů převzal ocenění pro světovou osobnost slovenský jezdec a desetinásobný mistr Československa v silničních závodech Peter Baláž. In memoriam byla oceněna i dakarská legenda a šestinásobný vítěz kategorie kamionů Karel Loprais, který zemřel v závěru loňského roku ve věku 72 let.

Cenu Elišky Junkové pro nejlepší závodnici získala popáté v kariéře Gabriela Jílková, která loni startovala v okruhových závodech kategorie GT. Talentem roku se stal rallyeový jezdec Erik Cais, jenž v minulé sezoně startoval v českém a evropském šampionátu.

Anketa Zlatý volant existuje již od roku 1976, v minulosti se ceny udělovaly za jednotlivé motoristické kategorie. Podruhé v řadě se ale pořadatelé rozhodli vyhlásit jen jednu hlavní cenu. Stejně jako v předešlých letech o konečném pořadí rozhodly z 50 procent hlasy fanoušků a z 50 procent volba vybraných motoristických novinářů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články