Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Macháček vyhrál na dakarské rallye popáté kategorii čtyřkolek

Buenos Aires - Josef Macháček na yamaze vyhrál popáté na Rallye Dakar kategorii čtyřkolek. Jednapadesátiletý český jezdec obsadil v závěrečné soutěžní etapě s cílem v Buenos Aires druhé místo a ještě zvýraznil svůj náskok v čele konečného pořadí. Kategorii motocyklů podruhé po roce 2006 vyhrál Španěl Marc Coma s KTM. Mezi řidiči automobilů udržel prvenství v dosavadním žebříčku Jihoafričan Giniel de Villiers s vozem Volkswagen.   

Josef Macháček
zdroj: ČTK autor: ČTK

V neděli je na programu premiérové Rallye Dakar v Jižní Americe už pouze slavnostní průjezd Buenos Aires. Na cestě z Córdoby do argentinské metropole dnes závodníci absolvovali 792 kilometrů, z toho 227 na čas.

Macháček měl před 14. etapou v čele náskok dvou hodin a 20 minut před domácím Marcosem Patronellim, kterému ujel ještě o bezmála čtvrthodinu. V etapě byl mezi čtyřkolkami rychlejší pouze Španěl José Maria Peňa, který Macháčka předčil o osm vteřin.

Také Coma hájil velký náskok, před obhájcem prvenství z předloňského roku Cyrilem Despresem nakonec vyhrál o hodinu a 25 minut. "Byl to dlouhý a hodně těžký závod, všichni z týmu jsme se při něm opravdu dost nadřeli. Neznali jsme moc dobře terén, bylo obtížné určit správnou strategii. Musím ale připomenout, že úplně stejně jako já si tohle vítězství zaslouží i spousta lidí, kteří stojí v zákulisí," uvedl Coma na webové stránce soutěže. Nejlepší z českých motocyklistů Martin Macek skončil osmnáctý.

Kamiony ještě do cíle nedorazily. Závod nedokončil Aleš Loprais, jemuž se před startem do závěrečného měřeného úseku nepodařilo opravit spojku a odstoupil z průběžného osmého místa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články