Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Loprais vede Dakar i po sedmé etapě. Macík zůstává pod pódiem

Aleš Loprais je nadále lídrem Rallye Dakar v hodnocení kamionů. V sedmé etapě dojel český závodník na druhém místě. Čtvrtou příčku drží jeho krajan Martin Macík. Mezi automobily zůstává na osmém místě Martin Prokop.

Účastníci 45. ročníku slavné soutěže absolvovali první část maratonské etapy, na jejímž konci nemají k dispozici pomoc mechaniků. Z Rijádu do Davadmí je čekalo 333 km rychlostní zkoušky, motocyklisté se s ohledem na nepřízeň počasí a pozdní návrat z páteční etapy přesunuli rovnou do dalšího bivaku a z pohledu závodu měli volný den.

Loprais po dodatečných pátečních penalizacích nakonec do 7. etapy nastoupil jako lídr kategorie. Pilot Pragy nestačil jen na Nizozemce Januse van Kasterena, který byl o 3:42 minuty rychlejší. "Druhé místo, máme radost. Letělo nám to krásně," řekl Loprais. "Místy jsme si to užívali, místy mě to nebavilo, tak jsem si říkal, že musíme přidat, ať to máme co nejdřív za sebou. Máme maratonskou etapu, věřím, že to dotáhneme do (pondělního) dne volna, kdy dostane Ladynka (kamion) plnou lásku... Jsme v půli Dakaru a zkusíme tu druhou půlku zvládnout tak, ať jsme v cíli spokojení," dodal.

Sport
zdroj: ČT4

Valtr dnes zajel původně třetí čas, po dvouminutové penalizaci ale o dvě místa klesl. "Už po startu jsem věděl, že by mi trať mohla sedět. Takové technické protahovačky mezi skálami. Poté přišly duny, asi na deseti procentech trati. Ale byly poměrně těžké, na jedné jsem zaváhal a ztratil asi deset minut," řekl pilot týmu Tatra Buggyra ZM Racing. "Celkově se nám ale dařilo. Ve druhé části přišly rozbíječky, což Tatře sedí. Letěli jsme a věřil jsem si na bednu. Potřebovali jsme nakopnout po předešlých dvou dnech, kdy se nám tolik nedařilo a technika zlobila, což se povedlo," dodal Valtr.

Macík byl spokojený s úvodem etapy, poté jej ale přibrzdily technické problémy. "Při první zastávce jsme ztratili asi jen pět minut, ale asi 80 km před cílem povolil materiál na držení kabiny, prostě praskl kov. Vůbec nevíme, proč se to stalo. Museli jsme to upevnit a jet krokem," řekl pilot týmu MM Technology.

Prokop kvůli výfuku neslyšel navigátora

Mezi automobily byl nejrychlejší Jazíd Rádžhí za Saúdské Arábie, osmnáctý Prokop byl o 23 minuty pomalejší. Lídr Attíja ztratil téměř dvacet minut a byl čtrnáctý, v čele má ale více než hodinový náskok na druhého Jihoafričana Henka Lategana. "Byla to prazvláštní erzeta. Byla hodně rychlá, moc se nám nedařilo držet auto v rychlosti v mokrých kolejích, ale pak to zmizelo a přešlo to v hrozně těžkou kamenitou cestu plnou navigace," řekl Prokop.

Martin Prokop na Rallye Dakar
zdroj: imago sportfotodienst autor: JULIEN DELFOSSE

Posádka týmu Orlen Benzina měla ale problém s hlukem ve voze, jejich Fordu totiž praskl výfuk. "Vůbec jsem ho (navigátora Viktora Chytku) neslyšel. Zkoušel jsem natahovat ucho, ale ono to moc nejde. Trošku jsme se trápili a nemohli jsme trefovat odbočky, protože jsme si nerozuměli," přiznal Prokop.

Rallye Dakar - 7. etapa: Rijád - Davadmí (861 km celkově/333 km rychlostní zkouška):

Automobily: 1. Rádžhí, von Zitzewitz (S. Aráb., Něm./Toyota) 3:06:23, 2. Žala, Fiuza (Lit., Portug./Prodrive) -8:43, 3. Chicerit, Winocq (Fr./Prodrive) -10:15, ...18. Prokop, Chytka (Ford) -23:08.

Průběžné pořadí: 1. N. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Toyota) 27:26:23, 2. Lategan, Cummings (JAR/Toyota) -1:01:04, 3. Moraes, Gottschalk (Braz., Něm./Toyota) -1:11:24, ...8. Prokop, Chytka -2:17:26.

SSV (buggy): 1. Baciuška, Vidal (Lit., Šp./Can-Am) 3:45:34.

Průběžné pořadí: 1. Baciuška, Vidal 33:08:46.

Lehké prototypy: 1. Guthrie, Walch (USA/T3M) 3:39:37.

Průběžné pořadí: 1. De Mevius, Cazalet (Belg., Fr./OT3) 31:43:12.

Kamiony: 1. Van Kasteren (Niz./Iveco) 3:35:10, 2. Loprais (ČR/Praga) -3:42, 3. Martin van den Brink (Niz./Iveco) -6:19, ..5. Valtr (Tatra) -6:51, 7. Macík (Iveco) -16:16, 11. Šoltys (Tatra) -56:29.

Průběžné pořadí: 1. Loprais 32:22:56, 2. Martin van den Brink -3:00, 3. Van Kasteren -22:21, 4. Macík -43:24, 5. Valtr -1:52:19, ...7. Šoltys -3:58:54.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články