Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Loprais si nechce fotit scenérie, porve se o přední místa

Praha - S ostříleným navigátorem Josefem Kalinou a touhou prosadit se na stupně vítězů odlétá do Jižní Ameriky posádka týmu Loprais Tatra, která se v lednu představí na slavné Rallye Dakar. Pilotem kamionu bude Aleš Loprais, který navazuje na tradici šestinásobného vítěze legendární soutěže Karla Lopraise. "Pokusíme se navázat na bronz z roku 2007," řekl Aleš Loprais na tiskové konferenci v Praze.

Loprais si dobře uvědomuje, že základem je dojet do cíle, což se mu v předešlých dvou ročnících po přesunu soutěže z Afriky nepodařilo. "Doufám, že dojedeme. Chceme se rvát o přední místa, jsme závodníci," podotkl třicetiletý pilot.

Tým z Frenštátu pod Radhoštěm odletěl do Buenos Aires v minimálním složení. Opět nebude mít v závodě k dispozici takzvanou ostrou asistenci. "Udělali jsme v našem rodinném týmu maximum. I když jedeme jen v minimálním složení, v osmi lidech, neznamená to, že rezignujeme na dobrý výsledek," řekl Loprais.

Je nám líto, video expirovalo.
Loprais má vysoké cíle

Kalina – brzda Lopraisova temperamentu

Velkou motivací pro něj je pokořit Ameriku. "Poušť Atacama je nejlepší možná volba z geopolitického pohledu, z míst, kde se teď může jet," uvedl Loprais, který věří, že mu k úspěchu pomůže i Kalinův návrat do posádky. Jedenašedesátiletý matador, který Rallye Dakar vyhrál třikrát po boku Karla Lopraise, se do tatrováckého týmu vrátil po šesti letech. V minulosti byl členem posádky Martina Macíka, který tentokrát na startu závodní kamion mít nebude.

Karel Loprais o Josefu Kalinovi:

"S Pepíkem jsem toho na Dakaru zažil hodně, třikrát se nám spolu podařilo vyhrát, tak věřím, že si to teď v pozměněné sestavě Pepík znova připomene a dokáže Aleše dotáhnout do vítězného cíle."

Ostřílený navigátor by měl u Aleše Lopraise fungovat i jako "brzda jeho temperamentu". Má totiž velké zkušenosti. "I já si dobře uvědomuji, že v prvních etapách se nedá moc získat. Stačí dojíždět do pátého místa a být v kontaktu. Na druhou stranu taktika Dakaru se nedá nikdy určit dopředu," podotkl Loprais.

Hlavními adepty na prvenství jsou ale v kategorii kamionů posádky ruských kamazů v čele s obhájcem prvenství Vladimirem Čaginem. "Konkurence je velká. Víme, že to bude probíhat standardním stylem. Vepředu tři čtyři modré kamazy, pak tři oranžoví zástupci týmu De Rooye a pak doufám, že jim bude dýchat na záda jeden vlčák z Valašska," pousmál se Loprais. "Nejedeme tam fotit nebo prohlížet si scenérie," dodal.

Tatra Aleše Lopraise
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články