Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Lhotský míří na první Dakar a pozorně poslouchá Pabiškovy rady

Pardubice - Motocyklový jezdec Rudolf Lhotský se v lednu poprvé v kariéře postaví na start Rallye Dakar a splní si tím sen. K tomu, aby se mu to podařilo, se ale musel stát dvakrát evropským šampionem v dálkových závodech cross-country Baja. Když se totiž před lety přihlásil do legendární rallye, organizátoři jeho přihlášku odmítli s vysvětlením, že mu chybí zkušenosti s podobnými typy závodů.

Ilustrační foto
zdroj: EFE autor: Felipe Trueba

"Hlásil jsem se před čtyřmi lety, ale oni si vybírají jezdce. Kdo nemá nic odjetého, nemá šanci se tam dostat, protože se hlásí 500 lidí a oni jich berou 200. A jen asi třicet nováčků. Řekli mi, že pokud se tam chci dostat, tak musím začít jezdit dálkové závody pod hlavičkou FIM (mezinárodní federace)," řekl Lhotský. A bývalý motokrosový jezdec si v závodech kategorie Baja vedl velmi dobře. V prvním roce skončil celkově druhý, v dalších dvou sezonách se radoval z triumfu. "Opřel jsem se do toho," pousmál se Lhotský.

"A otevřelo mi to vrátka na vysněný Dakar," uvedl čtyřicetiletý závodník. "Závod jsem vždy sledoval už odmala. Pak jsem si řekl, že už bych mohl mít nějaké zkušenosti a něco tam dokázat," vzpomínal Lhotský. Přestože na začátku sledoval Rallye Dakar na africkém kontinentu, přesun do Jižní Ameriky mu vůbec nevadí.

"V Africe jsem taky jezdil, ale tady mi to vyhovuje víc. Dálkové závody se jezdí po lesních a polních cestách. A Dakar je teď už podobný, nejezdí se tolik po písku a v dunách. Myslím, že mi to bude sedět. Jsem na to zvyklý a i navigačně to pro mě bude jednodušší," předpovídal. Základním cílem Lhotského, který pojede na motocyklu KTM 450, je dojet do cíle, ale rozhodně mu jen to nestačí. "Nejsem závodník, který by se chtěl jen povozit a zúčastnit se. Mám bojovné srdíčko. Kdybych se motal kolem dvacátého místa, byl bych moc rád," uvedl.

Lhotský chce skončit mezi nováčky v první trojce

Ambice mu tak rozhodně nechybí, v minulém ročníku byl nejlepší český motocyklista Ondřej Klymčiw dvacátý. "Já chci vyhrát každé závody, na které jedu. Samozřejmě že se to nepovede. Člověka to ale žene dopředu a pořád se snaží bojovat. Kdyby někdo jel na závod s tím, že bude čtyřicátý nebo padesátý, tak tam nemá ani cenu jezdit. Trocha ctižádosti je potřeba. Z Dakaru mám ale samozřejmě respekt," přiznal Lhotský, který by chtěl navíc mezi nováčky skončit na stupních vítězů.

Členem pardubického týmu je i David Pabiška, jenž se chystá na jubilejní desátý Dakar. A Lhotský pozorně poslouchá všechny jeho rady. "Je to pro mě učitel. Bez Davida bych to nedal. Co řekne, to udělám. Neposlechnout ho by byl krok zpět nebo vedle. Co mi poradí, podle toho pojedu," dodal Lhotský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články