Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Legenda autokrosu Hošek: Závodění na hřebík nepověsím

Praha – V osmašedesáti letech si Jaroslav Hošek může užívat statutu legendy autokrosových soutěží. Svou závodnickou kariéru započal v polovině 70. let a na trať se vydává dodnes – v době, kdy proti němu na startu stojí nezřídka o plných padesát let mladší soupeři. Hošek, který se kromě závodění věnuje i konstruování autokrosových speciálů, skončil letos v českém šampionátu třetí a dle vlastních slov na sportovní důchod ani zdaleka nepomýšlí. Častěji se totiž zaobírá plány na to, co vylepšit pro příští sezonu.

Jaroslav Hošek
zdroj: ČT sport

Čtyřicet – tolik sezon odjezdil v závodním poli Jaroslav Hošek. Více než tři sta pak čítá počet odjetých podniků v autokrosových soutěžích, přičemž po bezmála čtyřiceti z nich Hošek na stupních vítězů slavil triumf. A jaká pro něho byla ta prozatím poslední sezona? "Z pozice domácího mistrovství dobrá sezona, co se týče Evropy pak nejhorší za celou moji kariéru. Nerad se vymlouvám na smůlu, nedařilo se," neztrácí ani po letech onen příslovečný "hlad po vítězstvích".

Jak se vlastně autokros – sport závislý na neustálých technických inovacích stejně jako na výkonech jezdců - od roku 1974 změnil? "Asi jako já – hrozně moc," shrnul Hošek lakonicky a dodal: "Co se techniky týče, ta je dnes úplně někde jinde. Nejenom materiálově a konstrukčně, ale hlavně se změnily motory, převodovky či elektronika. Na to už musí být odborník, to už si moc jezdců samo nedělá." Hošek si nicméně sám konstruuje své stroje, snad jen motory přenechává specialistům.

Jiří Zíta (komentátor automobilových soutěží pro ČT) o letošní sezoně Jaroslava Hoška:

"Měl nějaké technické problémy, bohužel se nevešel do evropské desítky. Když ale sledujeme jeho domácí sezonu, tak v ní bojoval velice dobře. V konečném účtování se umístil na třetím místě, co by za to mladší závodníci dali."

Jaroslav Hošek dnes běžně nastupuje proti o mnoho a mnoho let mladším soupeřům. Jde zřejmě nejen co do automobilových soutěží o unikátní číslo – hlavní Hoškův konkurent v domácím šampionátu Jakub Kubíček je o plných 52 let mladší. Jak se autokrosovému matadorovi vůbec závodí s mladičkými konkurenty? "Těžko. Občas se chodím koukat, jak jezdí – chodím se tam učit. Kubíček spoustu věcí vidí jinak než já - už jsem někdy moc opatrný a říkám si, hlavně ať to nerozbiju a dorazím do cíle," říká Jaroslav Hošek.

"Na té trati jedou skoro stejně," poněkud oponuje Jiří Zíta. "Když vezmu poslední finálový závod v Přerově, tam jezdil dlouho první a Jakub Kubíček na něho dorážel. Sice ho nakonec předjel a vyhrál, jízdní styl nicméně mají podobný. Možná to dravé mládí má někdy klapky na očích - buď to vyjde, anebo ne," dodává. V ostré konkurenci jezdců různých kategorií nakonec v Přerově Jaroslav Hašek uhájil druhou pozici, v celkovém pořadí šampionátu skončil o příčku hůře - jako bronzový.

Jubilejní sezona v autokrosvém poli nepřesvědčila Jaroslava Hoška, že by se měl profesionálního autokrosu vzdát. Jezdit proti o generace mladším protivníkům tak bude i v další, potažmo dalších sezonách. "Pokud to půjde a bude mě to bavit, tak to ještě chvíli budu dělat. Neuvažuji ale o tom, že bych přestal," uzavírá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články