Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Kornfeil se tlaku nebojí: U nás se na to nehraje, ale já sám chci jezdit na bednu

Chtěl po sezoně o třídu výš, ale nakonec je Jakub Kornfeil spokojený, že ještě rok zůstane v šampionátu nejslabší třídy Moto3, v níž je v pětadvaceti letech nejstarším jezdcem. Letos si zopakoval své maximum v konečném pořadí, když skončil osmý. V posledním deštivém závodě v Seville měl ještě šanci poskočit až na šestou příčku, ale přišel pád, po němž si sice ještě dojel pro jeden bod za patnácté místo a tím bodově dostihl sedmého Rodriga, ale pro toho rozhodl větší počet lepších umístění v sezoně.

Jakub Kornfeil
zdroj: REUTERS autor: Soe Zeya Tun

Měl jste na dosah své maximum v konečném pořadí Moto3, ale nakonec to těsně nedopadlo – bylo to pro vás velké zklamání?

"Já jsem se sezonou spokojený. Ty závody, které jsem dokončil, byly dobré. Škoda teď Valencie a Malajsie, kde jsem spadl. Tam to byl nezaviněný pád a tady ten nedělní pád byl na vodě… taky jsem neudělal nic špatně, ale skončil jsem na zemi. Trošku mě to mrzelo, protože jsem jel na dobrém místě. Taky mě štvou penalizace, které jsem dostal. Nemít ji v Barceloně, tak bych měl o šest bodů víc. V Assenu mě penalizovali z jedenáctého místa na startu na třiadvacáté, tam by to bylo určitě taky mnohem lepší."

Takže absolutní spokojenost, nebo...?

"No, dalo se z téhle sezony určitě vymáčknout ještě víc, ale já to beru tak, že jsem se po té loňské (skončil až 22.) zvedl a věřím, že v příští už pojedeme jenom vpředu. Nebudu mít tak velké skoky mezi kvalifikací a závody. Věřím, že i kvalifikace, které už budeme jezdit stejně jako třída MotoGP, se budou dařit do desítky."

Letos jste stál v Brně na stupních vítězů – těšil jste se, že to zopakujete, tréninky a kvalifikace byly často dobré, ale při závodech vám pak vždycky něco málo scházelo?

"V každém závodě se odehrálo něco, co mi v tom zabránilo. Ať už štěstíčko, nebo třeba v Austrálii, kde mě dělily od bedny dvě desetiny vteřiny. V Thajsku jsem do posledního kola najížděl čtvrtý, ale v poslední zatáčce Bastianini sundal sebe i Bezzecchiho, v tu chvíli jsem byl pátý, musel jsem vyjet mimo trať a šest jezdců mě předjelo, takže jsem dojel desátý. V Moto3 je to hodně vyrovnané a je třeba mít štěstí a hlavně být ve správnou chvíli na správném místě, když tam nejste, tak to nedopadne. To byl tak trochu náš problém v téhle sezoně."

Teď budete jedničkou v týmu Prüstel GP, kde po vás nejspíš budou chtít, abyste atakoval stupně vítězů, protože váš letošní kolega Marco Bezzecchi dlouho bojoval o titul a nakonec skončil třetí. Nemáte obavy, že na vás teď bude příliš velký tlak?

"Já si myslím, že příští rok tam bude menší tlak než byl třeba letos. U nás v týmu se na to nehraje. Pokud budu jezdit prvních pět závodů třeba pětku, tak nebude žádný problém. Na bednu chce každý z těch osmadvaceti jezdců, kteří v závodě startují. Dostat se na ni je ale hodně těžké, je to i o štěstí. Ale hlavně já sám budu chtít jezdit tak, abych na ní stál, proto budeme dělat maximum. Moc se na to těším, ale další rok nechci zůstat v Moto3, chci jít výš."

Už jste seděl na motorce, na které pojedete příští rok?

"Ještě ne. KTM zatím ještě nemá motorku pro novou sezonu. Budou ji mít vyrobenou až tak koncem ledna. Takže pak odjede tým do Rakouska ji postavit. Takže v únoru ji budu mít a pak přijdou na řadu první testy."

Máte nějaký plán zimní přípravy, nebo se připravujete podle sebe a svých zkušeností s tím, co sám potřebujete?

"Už svoje tělo znám, vím, co s ním mám dělat. Mám rád hodně různých sportů – každý mi něco dá, takže to mám hodně pestré a různorodé a neomrzí mě to. Ale chci zapojit víc Španělska a Itálie a víc sezení na motorce na okruhu. To nic nenahradí. I teď vytáhnu motokrosovou motorku a zajdu i do haly na minibiky."

Teď si ale nejspíš uděláte dovolenou...

"Tu mít nebudu. Po Velké ceně Thajska jsem tam měl takovou poloviční dovolenou s týmem a teď už jen trochu orazím doma. Na dovolenou není čas, mám mraky povinností. Takže budu aktivně relaxovat doma, kam se už hrozně těším, a užívat si Česka, protože cestuji od února do listopadu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články