Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

König po startu do MS superbiků: Tahle motorka víc odpustí, ale také tvrději trestá

Další Čech se dostal mezi motoristickou elitu. Čerstvě dvacetiletý Oliver König využil nabídky španělského týmu a přestoupil před sezonou z třídy Supersport 300 do silnější kategorie šampionátu superbiků. "Je to znát. Motorka má o dvě stě koní víc, je o dvacet kilo těžší, zvykám si na ní," přiznal mladík, který ve Velké ceně Aragonie skončil dvakrát dvaadvacátý a ve sprintu ještě o místo dál. Tým je s výsledkem údajně spokojenější než závodník, který chce samozřejmě dopředu.

Je nám líto, video expirovalo.
König: Už se těším na další závod

"Ze strany týmu je spokojenost. Já ale spokojený nejsem, jsem závodník a ačkoliv jsem nebyl úplně poslední, tak jsem byl docela na chvostu a z toho radost nemám," tvrdí s tím, že ale musí být realista a těší ho, že už vidí pokrok, který už v prvních závodech udělal.

"Ve druhém závodě se mi povedlo líp první kolo a byl jsem schopný dojet skupinku s rychlými jezdci a pár kol s nimi jet. Ale pak jsem bohužel odpadl na ruku a na záda. Těmhle problémům se chci nyní věnovat, abych se tomu vyhnul za čtrnáct dnů. To mě motivuje. Budu dřít a těším se do Assenu," myslí už na závody, které pojede za dva týdny.

Přiznal, že trať v Aragonu nepatří mezi jeho oblíbené. "Ale musím říct, že na tom litru to bylo trošičku zábavnější než na třístovce, na níž jsem jezdil dosud. Ale už se těším na další závod," řekl.

Start do sezony mu zkomplikovala v přípravě zlomená ruka... "Stalo se to při sranda závodu v Praga areně. Úplně jsem to nedoléčil a když mi sundali sádru, hned jsem běžel na motorku a teď mě to zranění trochu dobíhá. Nemám v té ruce ještě úplnou hybnost. To je jedna z věcí, na které musím pracovat a už jsem se na to vrhnul. Musím to rozhýbat, posílit a věřím, že budu brzy ve stejné kondici jako minulý rok," tvrdí dvacetiletý závodník, pro kterého byl přestup do superbiků velký skok.

"Motorka má o dvě stě koní víc a dvacet kilo víc. Ale kdybychom tu nabídku nevzali, tak bychom byli hloupí. Jsem rád, že se to povedlo domluvit, je to jen na mojí píli a věřím, že by to mohla být moje budoucnost," tvrdí přesvědčeně König.

Ten uznává, že silnější stroj dokáže některé chyb odpustit, ale také tvrději trestat. "Proti třístovce trošku něco odpouští, ale když už zase nějakou chybu udělám, tak je tahle motorka může potrestat o něco víc," dodává.

Nyní má plnou hlavu nových věcí, s nimiž se seznamuje a na které si musí v nové kategorii zvyknout. "Je toho strašně moc, loni jsem jel půlku sezony s jednou motorkou. Teď se postupně učím a vždycky mě překvapí něco nového. Trvá mi to trošku dýl, je to pro mě nová voda. Ve čtyři jsem dojel závod a do osmi jsme řešili v boxu nastavení. Stále mě překvapují nové věci, které se na ní dají dělat," dodal.

Silnější motorka chce také větší fyzičku. "Proti třístovce musím posílit. Závody jsou taky o půlku delší, ale myslím si, že jsem připravený dobře," tvrdí přesvědčeně a věří, že za dva týdny v Assenu už předvede víc.

"Poprvé od začátku roku mám trochu času být doma. Musím dohnat to, co jsem zameškal, budu se připravovat a v Assenu uvidíme. Tu trať mám rád," ukončil rozhovor na ČT v pořadu Svět motorů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články