Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Klymčiw pojede v kategorii Classic a říká: Býval jsem solitér, nyní mám odpovědnost

Pro Ondřeje Klymčiwa půjde o zcela novou zkušenost. Na Dakarské rallye usedne za volant automobilu, a navíc půjde o nově vzniklou kategorii Classic. Před startem závodu, kam česká výprava odletěla hromadně, se nebojí testů na koronavirus a na premiéru se velmi těší. Ve Světu motorů speciál nastínil i změny, kterými jeho kariéra v minulých letech prošla.

Ondřej Klymčiw
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Hrůzostrašná nehoda z roku 2017 mohla znamenat konec nejen jeho závodní dráhy. Ondřej Klymčiw poté s motosportem skutečně na čas skončil, letos se ale na Rallye Dakar vrací, a to v nové kategorii Classic. Sedět nebude v sedle motocyklu, nýbrž za volantem speciálu Škoda 130 LR.

"Pro mě to byla nucená změna," vypráví Klymčiw o obvyklé praxi, kdy v pozdějším věku mnozí motorkáři přechází do kategorie aut. "Beru to jako obrovskou zkušenost. Sáhl jsem si na dno a možná si víc než kdo jiný uvědomuji, co se může stát. Využiju toho a pokud se nestane nic neočekávaného, tak by to mělo klapnout," věří Klymčiw.

V kategorii Classic bude mít zřejmě pětadvacet soupeřů. "Je nás šestadvacet a bude to velmi zajímavá kategorie. Ano, budeme soupeři, ale potáhneme jeden druhého a budeme z toho mít radost," doufá Klymčiw.

V nové roli samozřejmě nebude sám, má kopilota, který navíc případně může přesednout i za řízení. "Nejslabší článek jsem já, auto je připravené skvěle. Petr Vlček bude navigovat, já držet volant," nastiňuje účastník české výpravy, která už do Saúdské Arábie hromadně odletěla. Nejprve závodníky čekají testy na koronavirus a také dvoudenní karanténa.

Mnozí se vlny testování obávají: nákaza může zhatit celoroční práci. Ne však Klymčiw. "Vůbec jsem nad tím nepřemýšlel, protože od prvního dne věřím, že nám to nezkazí plány. Pevně věřím, že to klapne," říká před startem Dakarské rallye. Tlak cítí z jiných stran. Jednak z rodiny, a pak také ze strany týmu.

"Na motorce jsem byl solitér, teď je to větší odpovědnost, jsme dva. Dal jsem slovo, že to auto dojede do cíle s co nejlepším výsledkem. Cíl je dojet důstojně, aby všichni měli radost," nastiňuje svá předsevzetí před začátkem závodu, který se dá do pohybu 3. ledna. ČT sport a web ctsport.cz nabídne z Dakarské rallye denní zpravodajství.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články