Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Když udělám chybu, jde o život, říká Podmol. Už se chystá na rallye

Ve čtyřiatřiceti letech už je legendou freestyle motokrosu. Libor Podmol má nejvyšší počet míst na stupních vítězů a nejvíc medailí z MS. Loni přidal bronz za celkové umístění a o víkendu v Berlíně úspěšně načal další sezonu světového šampionátu, když dvakrát skončil třetí. V nejlepší trojce chce být i na konci sezony. Ale už také stále intenzivněji myslí na start v rallye. "Dám si nějakou, a když to dopadne a seženu dostatečné peníze, tak bych chtěl příští rok jet i Dakar," říká.

Libor Podmol
zdroj: Archív Libora Podmola

Do nového ročníku freestyle motokrosu jde s tím, že chce potrápit Ackermanna i obhájce titulu Melera ze Španělska, kteří v Berlíně obsadili místa před ním.

"Porazit se dají, teď jsem jel stejnou jízdu jako loni. Zkusím přidat dva triky, které by mohly pomoct, abych je příště trochu potrápil," vysvětluje s úsměvem a věří, že na dubnové pokračování seriálu už bude moci vzhledem k počasí natrénovat doma novinky skoky do molitanu. "Možností, co přidat, je dost, ale nové triky vymýšlet nebudu – to není žádná sranda," nastínil nejbližší plány.

Dvojité salto, které už na exhibicích předvedl, zatím při mistrovství světa dělat nechce. "Je tam trochu jiná rampa, jezdím na dvěstěpadesátce a ty dopady nejsou úplně ideální. Třeba Ackermann, jak je velkej a robustní, tak to udrží, ale láme u toho motorky," popisuje úskalí jednoho z nejobtížnějších triků sportu. "Takže zatím to neplánuju, při dopadu je to fakt hrozná rána, je to fakt riskantní. Vlastně jako celej tenhle sport. Chci se udržet v pohodě celou sezonu, abych mohl odjet všechny závody, proto se snažím jezdit na jistotu," popisuje závodní taktiku, i když hned připouští, že na jistotu se ve freestyle motokrosu vlastně ani jet nedá.

Libor Podmol
zdroj: Archív Libora Podmola

Před závodem bývá i po těch letech nervózní. "Je to samozřejmě trochu jinačí sport než třeba fotbal. Tady když uděláme chybu, tak nám jde i o život," konstatuje věcně. A je pravda, že zranění jsou průvodním jevem tohohle sportu. "Není to sranda, musím věřit sám sobě, kdybych si nevěřil, tak tam vůbec nevlezu," vysvětlil svůj pohled na nebezpečí.

V nové sezoně začala platit nová pravidla bodování a Podmol je s tím zatím spokojený. "Ale obecně se dá stále říct, že nejnebezpečnější triky jsou nejlépe hodnocené. Jeden dva triky závod nevyhrají, ale ti dva jich mají sedm hodně bodovaných a to se pak nasčítá. Já jich mám zatím tak pět," popisuje současný poměr sil v absolutní světové špičce a další obtížnější prvky hodlá přidat.

Řecká premiéra v rallye?

Už to také vypadá, že je blízko Podmolův start v rallye, na který se chystá už delší dobu. "Premiéru bych měl mít při Řecké rallye, ta je v srpnu. To už budu mít po X-Games, budu mít čas se na ni připravit a sehnat do té doby nějakou motorku. Potom uvidím, jestli to budu dál chtít dělat," vysvětluje Podmol, který by chtěl startovat i v Rallye Dakar jako jeho otec, který ji jel dvakrát.

Libor Podmol po závodě v Berlíně
zdroj: Archív Libora Podmola

"Jsem v jednání se třemi týmy a hledám tu nejlepší cestu. Je mi to jedno, jestli se Dakar pojede v Africe anebo v Jižní Americe. V Namibii při nějaké exhibici jsem si duny na motorce vyzkoušel. V Jižní Americe jsem se byl zase na Dakar před dvěma lety podívat. Otec to objížděl taky. Mám k tomu citové pouto, vyrůstal jsem v tom – enduro závody, rallye, takže mě to láká," vysvětluje s tím, že ve freestyle motokrosu už je dlouho a chce zkusit něco nového. "Abych měl taky materiál pro napsání další knihy," říká muž, jenž už vydal dvě knihy z prostředí freestyle motokrosu.

K rozvolněnému životu lidí kolem freestylu patří i Podmolův vztah k Indii a Srí Lance, kam rád jezdí nabírat pohodu a motivaci. V zimě byl na Srí Lance téměř tři měsíce s celou rodinou. "Mám rád moře, pláže, surfování a lidi jsou tu bezvadný. Pořád se smějí, i když nemají peníze. Je to takové volnomyšlenkářské. Mám tam klid, nechodí mi žádné složenky," vysvětluje vztah k exotickým místům.

Ale úplně anonymní nebyl ani tam. "Přijel za mnou přes celou zemi prezident tamní motocyklové federace a probírali jsme, že by se mu líbilo, kdybych se u nich staral o motorkářskou mládež. Tak jsem mu řekl, že když bude čas, tak bych se stavil po Dakaru třeba na dva měsíce a něco bych tam udělal," uzavřel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články