Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Hamilton po triumfu v Belgii opět vede MS formule 1

Spa-Francorchamps (Belgie) - Brit Lewis Hamilton s vozem McLaren vyhrál Velkou cenu Belgie a po třináctém závodu mistrovství světa vozů formule 1 se dostal do čela průběžného pořadí. Druhý skončil dosavadní lídr seriálu Australan Mark Webber z týmu Red Bull a třetí místo obsadil Polák Robert Kubica z Renaultu. Čtvrtý dojel Felipe Massa s ferrari následován německým triem Adrian Sutil (Force India), Nico Rosberg a Michael Schumacher (oba Mercedes). Hamilton má nyní 182 bodů. Webber na něj v dramatickém ročníku šest závodů před koncem ztrácí jen tři body. Závod v Belgii ovlivnily dešťové přeháňky a několik nehod.

Vítěz kvalifikace Webber zůstal stát na startu a propadl se až na sedmé místo. Na první pozici se tak snadno dostal Hamilton. Po prvním kole se na trať ve Spa snesly dešťové kapky, které ze začátku závodu udělaly pořádné drama. Ve výjezdu zatáčky Bus stop takřka všichni na mokrém asfaltu vyjeli z trati. Brazilec Rubens Barrichello navíc trefil z boku Fernanda Alonsa ze Španělska a ze své 300. Velké ceně v kariéře záhy odstoupil. Bývalý dvojnásobný mistr světa Alonso musel do boxů k opravě, navíc dvakrát přezouval pneumatiky.

Na trať musel na dvě kola bezpečnostní vůz, a když se vrátil do garáže, Hamilton začal všem ujíždět. Hned za něj se propracoval stájový kolega a krajan Jenson Button, na kterého však doráželi Kubica a Red Bull Sebastiana Vettela. Button měl po souboji s Kubicou na začátku závodu poškozené přední přítlačné křídlo, Vettel chtěl rychlejšího vozu využít k předjetí, ale v 17. kole do úřadujícího šampiona z boku naboural. Sám se po opravě auta mohl vrátit na trať, ale pro Buttona závod skončil. Webber se díky tomu posunul na třetí místo. Jeho týmový kolega Vettel byl ale za zavinění nehody potrestán průjezdem boxy a pohyboval se mimo bodované pozice.

Lewis Hamilton:

"Byl to neuvěřitelný víkend. V závěru jsem se snažil šetřit auto a dovézt ho pohromadě do cíle."

"Je to hrůza, hrůza," láteřil po závodu smutný Button. "Tohle hodně bolí," posteskl si čtvrtý jezdec šampionátu, který ztratil další body na nejlepší. "Nevím, co Sebastian (Vettel) dělal."

"Byl jsem rychlejší a chtěl jsem Jensona předjet. Bohužel selhaly brzdy a ztratil jsem nad autem kontrolu," vysvětloval Vettel a omluvil se. "Byla to moje chyba. Mrzí mě, že jsem Jensonovi zkazil závod."

Dramatický průběh závodu se uklidnil zhruba v polovině, kdy jezdci začali zajíždět do boxů měnit pneumatiky, a pořadí zůstalo stejné. Nad tratí se však ve 30. kole začala stahovat mračna a deset okruhů před cílem se opět rozpršelo.

Kvůli tomu vyjel z prvního místa do štěrku Hamilton a měl co dělat, aby netrefil bariéru. Nakonec se dokázal vrátit na trať na prvním místě, které udržel i po výměně pneumatik na mokré, k čemuž sáhli všichni piloti. Rychle zvládl výměnu Webber, který se dostal na druhé místo. "Jsem spokojený. V takovémhle závodě by člověk mohl skončit klidně i s prázdnýma rukama," prohlásil Australan. Naopak Alonso si na mokru urazil o bariéru pravé přední kolo a sedm okruhů před koncem se objevil na okruhu znovu safety car. Závodníci na prvních místech se v posledních čtyřech kolech spokojili s aktuálním stavem a závěr žádné drama nepřinesl.

Výsledky GP Belgie:

1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:29:04,268,

2. Webber (Austr./Red Bull) -1,571,

3. Kubica (Pol./Renault) -3,493.

Průběžné pořadí MS:

1. Hamilton 182 b.,

2. Webber 179,

3. Vettel (Něm./Red Bull) 151.

Pohár konstruktérů:

1. Red Bull 330,

2. McLaren 329,

3. Ferrari 250,

4. Mercedes 146,

5. Renault 123.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články