Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gladiator Games ještě Podmol nedá, ale na příští Dakar i na Hrad se chystá

Plánoval start na Gladiator Games začátkem listopadu v Praze, ale musel to odložit. Freestyle motokrosař Libor Podmol ještě stále není v takové kondici, aby po vážném karambolu při dubnovém závodě MS v Mnichově mohl závodit. Po nepovedeném triku nedosedl zpátky na motorku a při dopadu z velké výšky si zpřelámal obě nohy, které má nyní sešroubované devětatřicet šroubů, a "to zranění bylo bohužel tak velké, že to k tomu ještě není," vysvětluje muž, který by měl v pondělí na Hradě převzít od prezidenta republiky státní vyznamenání.

Libor Podmol
zdroj: Archív Libora Podmola

Jinak věčný optimista říká, že se cítí dobře. "Zranění se uzdravuje, ale bylo to vážné, i potrhané nervy v pravé noze, což tu rekonvalescenci zpomaluje a já chci vlézt na motorku, až se stoprocentně doléčím. Takže se na to chystám až příští rok."

"Všechno se zlepšuje, ale nejde to přece jen tak rychle, jak jsem si představoval a nechci to uspěchat. Už jsem sice na motorce seděl, ale jen tak aby se neřeklo. Radši na ní nelezu, abych neměl roupy," vysvětluje legenda tohoto sportu.

Na zimu se chystá s rodinou do tepla. "Tam to pořádně rozhýbu a vrátím se někdy v únoru už ve stoprocentní formě," plánuje. I když ho původně měla čekat další operace. "To ale padlo a po šesti týdnech jdu teď v úterý na další rentgen – pak budu chytřejší," vysvětluje pětatřicetiletý sympaťák.

Freestyle motokros ale už nebude mít jako svoji prioritu. "Odsouvám ho na druhou kolej. Je pár exhibic, které chci odjet, a v létě i americké X-Games. Myslím, že se dokážu připravit na jeden závod, ale ne připravovat se celoročně na celé mistrovství světa. A čas, který jsem tomu věnoval, teď dám přípravě na Rallye Dakar v roce 2021," tvrdí.

Svou budoucnost vidí v dálkových závodech, jako je právě Rallye Dakar. "Začnu v menších rallye, první bych se měl zúčastnit v červnu," plánuje, i když přiznává, že je to pro něho něco nového.

Je nám líto, video expirovalo.
Podmol se chystá na Rallye Dakar

A na slova Ondřeje Klymčiwa, nejúspěšnějšího českého motorkáře v historii Dakaru, který se při něm ale předloni málem zabil a pak řekl, že v těchhle závodech nejde o to, jestli se takový karambol stane, jde jen o to, kdy se stane - pokrčí Podmol rameny.

"Já doufám, že mě to nepotká a vyhnu se tomu. S tím jde do toho každý. Chci se o tom přesvědčit na vlastní kůži," řekl ke kroku do neznáma Podmol.

Ať se hejtři chytnou za nos a zvolí jiného prezidenta

Krom toho všeho plánuje i pondělní návštěvu Pražského hradu, kde by měl být mezi těmi, jež prezident Miloš Zeman ocení státním vyznamenáním. "Plánuji se tam podívat a když něco dostanu, tak to bude fajn," konstatoval s tím, že by to bral jako odměnu za celou kariéru a reprezentaci Česka.

"Všude po světě i na X-Games v Americe jsem měl vlajku hrdě na prsou a hlásil jsem se k tomu, že jsem hrdý Čech," řekl Podmol, který také poslední roky snaží hodně lidi motivovat. "Snažím se vysílat dobro do svět, ukazovat správnou cestu. To na to asi mělo takly svůj vliv," myslí si.

Lidi kolem free sportů si ale na podobné oficiality moc nepotrpí. "Já taky, ale beru to jako úspěch celého motorismu. Myslím, že poslední motorkář, který dostal státní vyznamenání, byl František Šťastný, takže je to pocta," řekl.

Očekává i negativní odezvy na to, že v současné podle mnohých právě prezidentem Zemanem rozdělené společnosti, přijme z jeho rukou ocenění, jež například Vladimír Mišík a další odmítli.

"Chápu, že lidi jsou všelijací. Už tuším, kteří známí, když tam půjdu, tak od nich dostanu nějakej hejt. Ale ať si trhnou nohou, budu respektovat prezidenta svojí země, ať jím bude kdokoliv demokraticky zvolený, a ještě k tomu dvakrát. Tihle hejtři a hlásiči by se měli chytnout za nos, jít k volbám a zvolit někoho jiného," ukončil rozhovor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články