Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Filipu Podmolovi život ve stínu slavného bratra nevadí: Když dojdu v jeho stopách tam, kam on

Ve třiadvaceti letech je Filip Podmol jedním z nejlepších mladíků ve světě freestyle motokrosu. O dvanáct let mladší bratr slavnějšího Libora je po loňské vydařené sezoně plný elánu. Po dvou jedenáctých místech ve světovém šampionátu skončil loni v konečném pořadí pátý a v Číně poprvé v seriálu skončil na stupních vítězů – byl třetí. "Na bednu jsem měl našlápnuto i v Bulharsku, ale mentální chyba mě o ní připravila. Zapomněl jsem na jeden trik a skončil až šestý," vysvětluje Podmol mladší. "Ale ověřil jsem si, že na to mám," dodal.

Filip Podmol
zdroj: ČTK/Lengál Radek

Ví, co je to život ve stínu úspěšnější bratra, který už má za sebou spoustu úspěchů včetně titulu mistra světa i šampiona slavných X-Games, ale nevadí mu to, naopak. "Vždycky jsem k bratrovi vzhlížel a to, že jsem v jeho stínu, mi nikdy moc nevadilo. Vycházíme spolu výborně a když dosáhnu toho, čeho dosáhl on, tak mi vůbec nebude vadit, že jsem tam došel v jeho stopách," usmívá se.

Zkušenější Libor se právě zotavuje z těžkého zranění, při němž si loni zpřelámal obě nohy a nyní má v obou holeních téměř čtyři desítky šroubů a titanové destičky. A své si se zraněními přes své mládí užil i Filip, ale teď věří, že se zklidnil a má pocit, že už ví, jak na to.

"Po zranění je důležité se vracet krok po kroku, všechno, včetně léčby a rehabiltiace, dělat na sto procent. Dříve jsem to měl třeba jen na padesát procent a projevilo se to – těch zranění už bylo moc. Teď jsem začal závodit víc hlavou, věřím si. Méně zranění, víc času na trénink a výkony jdou nahoru," vysvětluje závodník.

"Po zranění je důležité se dát úplně dohormady a pak už se těším, až sednu znovu na motorku, je to zkrátka součást mého života. Bez ní už by to nebylo ono," tvrdí mladík, který začínal s bikrosem a později sklízel úspěchy i v motokrosu, takže měl k motorkám vždycky blízko.

Je nám líto, video expirovalo.
Svět motorů: Bratři Podmolové hodnotí sezonu

Proto, když se přeorientoval na freestyle, šla jeho výkonnost hodně rychle nahoru. A výsledky se dostavovaly. Motorku miluje a i po zraněních se vždycky nemohl dočkat, až si na ní znovu sedne. "Už mám za sebou letos několik exhibic," vysvětluje, že ani v zimě moc nezahálí.

"Mistrovství světa začíná v únoru, ale na stejnou dobu mám pozvánku do Austrálie, kde je velká motoristická akce a její součástí je skok do výšky. Já tam loni skončil druhý, teď mi přišla pozvánka znovu – rád bych se tam odtud dostal i na X-Games," vysvětluje, proč dá přednost Austrálii.

Věří také, že se v seriálu mistrovství světa, který se skládá z několika závodů v různých místech světa, už dokáže výrazněji prosadit. "Dobře se připravit a uvidím, na co to bude stačit," říká.

Zatímco bratr se chce věnovat spíš exhibicím, hodlá starovat na X-Games a také se chystá na příští Dakar, na nějž si už koupil motorku, Filip má jiné cíle. "Mě to moc neláká. Až jednou skončím, tak si zkusím rallye asi v autech, ta mě hrozně baví," říká.

Dvojice spojená do firmy Podmol Brothers má spostu aktivit s motivačním zaměřením. Jednou z nich má být i květnová akce freestyle v Karlových Varech, kterou bratři pořádají. "To nám teď zabírá hodně času," vysvětluje chlapík, který se ročně účastní kolem třiceti freestylových akcí od šampionátu přes jiné závody a exhibice a věří, že se mu vyhnou zranění, a těší se na sezonu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články