Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Tréninky v Monze ovládly Mercedesy, Verstappen boural

Stáj Mercedes dál vládne tomuto ročníku formule 1, což potvrdili její jezdci i v trénincích na Velkou cenu Itálie. Dopoledne byl nejrychlejší Valtteri Bottas, odpoledne zase šestinásobný mistr světa a vedoucí jezdec průběžného pořadí mistrovství světa Lewis Hamilton. 

Valtteri Bottas
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Hoch Zwei

Bottas předčil šestinásobného mistra světa a vedoucího jezdce průběžného pořadí šampionátu Hamiltona o dvě desetiny sekundy, Albon už za ním zaostal o osm desetin. Úvodní trénink Bottas ovládl počtvrté za sebou, ale z dosavadních sedmi Velkých cen vyhrál jen jednu.

Bottas v prvním tréninku zaznamenal čas 1:20,703 a předčil obhájce titulu Hamiltona o dvě desetiny sekundy. Alexander Albon z Red Bullu na třetím místě už zaostal o osm desetin. Úvodní trénink Bottas ovládl počtvrté za sebou, ale z dosavadních sedmi Velkých cen vyhrál jen jednu.

V rychlejším odpoledním tréninku si oba jezdci pozice prohodili a Hamilton díky výkonu 1:20,192 porazil Bottase o necelé tři desetiny. Britský pilot na okruhu v Monze usiluje o 90. vítězství v kariéře, jímž by se přiblížil rekordním 91 triumfům slavného Michaela Schumachera.

Druhý jezdec průběžného pořadí Max Verstappen, který po sedmi závodech ztrácí na Hamiltona 47 bodů a jako jediný dosud dokázal v tomto ročníku narušit vítěznou sérii stáje Mercedes, byl v obou trénincích pátý se ztrátou jedné sekundy na první příčku.

V úvodním tréninku pilot Red Bullu navíc narazil do zdi a zničil přední křídlo. "Stalo se to v rychlém úseku, takže jsme z toho naštěstí vyvázli s minimálním poškozením," řekl šéf Red Bullu Christian Horner.

Trápící se Ferrari potvrdilo, že rychlý okruh v Monze jeho vozům svědčit nebude. V prvním tréninku skončil vítěz loňské Velké ceny Itálie Charles Leclerc na 11. místě a čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel obsadil předposlední 19. příčku. Odpoledne si Leclerc polepšil na deváté a Vettel na 12. místo.

Úvodní tréninky na Velkou cenu Itálie F1 v Monze:

První trénink: 1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:20,703, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,245, 3. Albon (Thaj./Red Bull) -0,797, 4. Kvjat (Rus./Alpha Tauri) -0,852, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,938, 6. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -0,964.

Druhý trénink: 1. Hamilton 1:20,192, 2. Bottas -0,262, 3. Norris (Brit./McLaren) -0,897, 4. Gasly -0,929, 5. Verstappen -1,036, 6. Sainz (Šp./McLaren) -1,121.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články