Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Hamilton velebil "svatozář" a kritizoval Verstappena

Lewis Hamilton si po kolizi s Maxem Verstappenem ve Velké ceně Itálie sice stěžoval na bolavý krk, ale zároveň velmi ocenil zavedení ochranného systému halo, který ho ochránil ještě před horším zraněním. Úřadující mistr světa odstoupil poté, co se střetl ve 26. kole s nizozemským rivalem, který po vzájemném kontaktu dopadl shora se svým monopostem Red Bull na jeho mercedes. Hamilton se jen pozastavil nad tím, že se soupeř po kolizi nepřesvědčil, zda je zdravotně v pořádku.

Kolize Lewise Hamiltona s Maxem Verstappenem
zdroj: ČTK/DPA/Hasan Bratic

"Abych byl upřímný, pořád mě to trochu bolí. Navíc ve mně ještě pulzuje adrenalin, takže až vyprchá, ještě to přijde k sobě. Cítím se však velmi šťastný. Díky bohu za systém halo. Myslím, že mě zachránil a zachránil mi krk. Byla to velká rána, ale jediné, na co jsem i po nehodě myslel, bylo, zda můžu dál pokračovat v závodě," řekl Hamilton.

Zatímco šéf týmu Red Bull Christian Horner označil kolizi za závodní incident, jeho protivník z Mercedesu Toto Wolff přirovnal Verstappenovo počínání k taktickému faulu ve fotbale. Nizozemský jezdec pak byl komisaři potrestán ztrátou tří míst na startu příštího závodu v Rusku.

Je nám líto, video expirovalo.
Vozy McLaren ovládly Monzu

Nehodou se chce znovu zabývat i mezinárodní federace FIA, podle závodního ředitele Michaela Masiho byla totiž neobvyklá a došlo k ní v relativně nízké rychlosti. "Naše bezpečnostní oddělení se na to detailně podívá, vyšetří to a uvidíme, jak bychom se mohli poučit a co můžeme zlepšit do budoucna," uvedl Masi. Experti nyní shromažďují všechna dostupná data a záběry.

"Nečekal jsem, že Max ztratí po vjezdu na obrubník kontrolu nad vozem a narazí do mě. Když se podívám zpětně na záběry, stalo se to velmi rychle. Byl jsem ale dál v závodním módu, a i když jsem tam seděl s mírnou bolestí, říkal jsem si: Jedeme, pokračujeme. Auto se však nechtělo pohnout," vyprávěl Hamilton, který tak dál ztrácí v pořadí šampionátu na vedoucího Verstappena pět bodů.

Šlo navíc již o druhý vzájemný souboj aspirantů na titul, který skončil vzájemnou kolizí. Zatímco ale po nehodě v Británii kritizoval Verstappen svého soka za to, že slavil následné vítězství, aniž by bral ohled na to, že on skončil v nemocnici, netajil nyní překvapení nad reakcí svého rivala zase Hamilton.

"Viděl jsem, jak Max vystoupil a jen tak prošel kolem. Trochu mě to překvapilo, protože si myslím, že když vyletíme z tratě a něco se nám stane, chceme se v první řadě ujistit, zda je ten, do kterého jsme narazili, v pořádku. Důležité ale je, že jsem se dostal ven a můžeme bojovat dál," dodal Hamilton.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články