Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hamilton poprvé po přestupu do Mercedesu slaví vítězství

Mogyoród (Maďarsko) - Velkou cenu Maďarska počtvrté ovládl Brit Lewis Hamilton a vedle Michaela Schumachera se stal nejúspěšnějším jezdcem této tratě v její sedmadvacetileté historii. Hamilton, mistr světa z roku 2008, si zároveň zajistil své první vítězství za stáj Mercedes, do níž přestoupil před začátkem letošní sezony. Druhý skončil Kimi Räikkönnen a těsně za ním dojel úřadující šampion Sebastian Vettel.

Slavící Lewis Hamilton
zdroj: AP autor: Luca Bruno

Hamilton svým prvenstvím zopakoval loňské vítězství a navázal i na výhry z let 2007 a 2009. Díky první výhře v barvách německé stáje se sice neposunul výše v tabulce celkového pořadí MS, kde zůstává čtvrtý. Dotáhl se však na třetího Fernanda Alonsa, který v Maďarsku dojel až na pátém místě. Němec Sebastian Vettel, který suverénně kráčí za obhajobou loňského celkového vítězství, na Hungaroringu dojel na třetím místě za druhým Räikkönenem. Fin se tak posunul na celkově druhou pozici před Alonsa, na Vettela však stále ztrácí 38 bodů.

Hamilton počtvrté v sezoně startoval z pole position jako nejrychlejší muž kvalifikace, dosud ale i kvůli opakovaným potížím s pneumatikami dokázal nejvýhodnější výchozí pozici využít maximálně ke třetímu místu v Číně. To byl také spolu s dalšími bronzy z Malajsie a Kanady jeho nejlepší výsledek v ročníku, z vítězství se naposledy radoval v listopadu ve Velké ceně USA.

V Maďarsku ale Hamilton prožil po všech stránkách bezproblémový závod. Vyhrál prakticky způsobem startcíl, když vedení opustil vždy pouze dočasně při zastávkách v boxech. "Je to pravděpodobně nejdůležitější vítězství v mé kariéře," řekl Hamilton BBC. "V noci jsme studovali spoustu dat a doufali jsme, že gumy vydrží. Ale nenapadlo nás, že to dopadne takhle dobře," přidal.

Soupeřům se výrazněji vzdálil už v průběhu prvních pit stopů, protože při nich jeho hlavní rival Vettel zůstal vězet za mclarenem Jensona Buttona. Dvojnásobného vítěze maďarské Grand Prix nedokázal dlouho předjet a navíc se musel soustředit i na útoky dotírajícího Francouze Romaina Grosjeana s lotusem. Hamiltonův náskok zhruba ve třetině závodu vypsaného na 70 kol přesáhl o deset sekund, a protože jel bezchybně a při strategii tří zastávek v boxech jej tentokrát nezradily ani pneumatiky, suverénně zvítězil.

Výsledky Velké ceny Maďarska

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:42:29,445, 2. Räikkönen (Fin./Lotus) -10,938, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -12,459, 4. Webber (Austr./Red Bull) -18,044, 5. Alonso (Šp./Ferrari) -31,411, 6. Grosjean (Fr./Lotus) -32,295, 7. Button (Brit./McLaren) -53,819, 8. Massa (Braz./Ferrari) -56,447, 9. Pérez (Mex./McLaren), 10. Maldonado (Ven./Williams) oba -1 kolo.

Průběžné pořadí (po 10 z 19 závodů)

1. Vettel 172 b., 2. Räikkönen 134, 3. Alonso 133, 4. Hamilton 124, 5. Webber 105, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 84, 7. Massa 61, 8. Grosjean 49, 9. Button 39, 10. Di Resta (Brit./Force India) 36. Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 277, 2. Mercedes 208, 3. Ferrari 194, 4. Lotus 183, 5. Force India 59, 6. McLaren 57, 7. Toro Rosso 24, 8. Sauber 7, 9. Williams 1. 

Za Britem v závěru došlo na souboj mezi Vettelem a Räikkönenem, který po startu ze šestého místa již téměř tradičně absolvoval o pit stop méně. Fin i s více opotřebovanými koly všechny Vettelovy útoky odrazil a popáté v sezoně obsadil druhé místo.

"Bylo to těsné, ale nepochyboval jsem o tom, že Seba udržím za sebou. Pneumatiky držely a měl jsem i dobrou rychlost. Jen je škoda, že to v sobotu vždycky zpackám a pak na to v neděli doplácíme," řekl Räikkönen. "Nebyl to dobrý závod, chtěli jsme trochu víc," uvedl Vettel, jenž v Maďarsku ani na osmý pokus nevyhrál. K závěrečnému souboji s Räikkönenem dodal: "Říkal jsem mu, že se mi jeho jízda nelíbila, ale on se jen smál. Takové jsou prostě závody."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy