Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hamilton exceloval mezi kapkami deště a vyhrál kvalifikaci v Belgii

Triumfem Lewise Hamiltona z Mercedesu skončila kvalifikace před Velkou cenou Belgie. Za vedoucím jezdcem průběžného pořadí mistrovství světa skončil na mokré trati jeho největší rival v boji o prestižní titul Sebastian Vettel z Ferrari.

Lewis Hamilton
zdroj: REUTERS autor: Francois Lenoir

Hamiltonovi k pole position výrazně pomohl déšť, který okruh ve Spa zasáhl přesně na začátku poslední části kvalifikace. Na suché trati totiž byly vozy Ferrari rychlejší, neboť ovládly oba páteční tréninky, dnešní polední trénink i první dvě části kvalifikace.

"Byla to jedna z nejnáročnějších kvalifikací, co si pamatuji. Ferrari bylo na rovinkách velmi rychlé, ale pak přišel déšť a ještě to zhoršil," prohlásil Hamilton. "Trať na některých místech vypadala suchá, jenže ve skutečnosti byla mokrá. Dvakrát jsem vyjel z trati, ale jsem rád, že jsem to zvládl," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvalifikaci v belgickém Spa ovládl Hamilton

Obhájce titulu i loňského vítězství z Belgie už poněkolikáté v sezoně ukázal, že na mokrém povrchu jezdit umí, a pro první místo si dojel časem 1:58,179. Vettel, jenž za Hamiltonem zaostává devět závodů před koncem šampionátu o 24 bodů, obsadil druhou příčku s odstupem sedmi desetin sekundy.

"Měli jsme rychlost vybojovat první místo, nicméně v takových podmínkách beru i druhé. Navíc jsme moc dobře nenačasovali výměnu gum a já nebyl tak trpělivý, jak bych měl. Před závodem jsem ovšem optimistický, protože rychlost máme dobrou," prohlásil Vettel.

Za čtyřnásobnými mistry světa překvapivě skončili zástupci Force India – třetí Sebastian Ocon a čtvrtý Sergio Pérez. Stáj přitom v Belgii nemusela kvůli dluhům vůbec startovat, ale po příchodu nového majitele dostala jako nový subjekt povolení pokračovat. Přišla však o všechny body v Poháru konstruktérů, kde jí s 59 body patřila šestá pozice.

"Vzhledem k problémům, které jsme měli, je to pro tým skvělý výsledek. Neměli bychom se ovšem nechat unést," uznal Pérez velkou pomoc počasí. "Máme za sebou několik náročných měsíců a ještě chaotičtější kvalifikaci. Doufám, že i zítra bude pršet," vyslovil přání.

Šesté místo musel skousnout Kimi Räikkönen z Ferrari, který sice ve druhé části kvalifikace zajel rekordní čas, ale v závěrečné fázi kvůli zmatkům v garáži neměl dost času bojovat o pole position. Do poslední části naopak ani nenastoupil Valtteri Bottas z Mercedesu, protože po trestu za výměnu součástí motoru odstartuje z poslední řady.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:58,179, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,726, 3. Ocon (Fr./Force India) -3,672, 4. Pérez (Mex./Force India) -3,715, 5. Grosjean (Fr./Haas) -3,943, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -4,492, 7. Verstappen (Niz./Red Bull) -4,590, 8. Ricciardo (Austr./Red Bull) -4,760, 9. Magnussen (Dán./Haas) -6,754, 10. Bottas (Fin./Mercedes) nenastoupil do závěrečné části.

Pozn.: Bottas kvůli trestu za výměnu součástí motoru odstartuje z poslední řady.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články