Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Ferrari si "doma" v Monze věří i na Vettela

Monza (Itálie) – "Domácí závod" na italské půdě je ideální šancí pro Ferrari, jak se dostat zpět do boje o titul mistra světa. Za čtvrtým celkovým triumfem zatím suverénně míří Sebastian Vettel. Na trati v Monze se ale Vettelově Red Bullu dlouhodobě příliš nedaří a víkendová Velká cena je tak výtečnou příležitostí pro Fernanda Alonsa, kterak snížit olbřímí náskok vedoucího německého závodníka. Klíčem k vítězství by na nejrychlejším okruhu seriálu měla již tradičně být sobotní kvalifikace.

Fernando Alonso
zdroj: Getty Images autor: Mark Thompson

Alonso v minulém díle seriálu v Belgii dojel druhý právě za Vettelem a ztrácí na něj už 46 bodů. Třetí je Brit Lewis Hamilton z Mecedesu, jenž má o 12 bodů méně než Alonso. Ve hře zůstává ještě čtvrtý Fin Kimi Räikkönen z Lotusu, který ve Spa poprvé od návratu do F1 v loňském roce nedokončil závod, opustil druhé místo a za Hamiltonem zaostává o pět bodů.

Vettel letos vyhrál už pět závodů, Alonso triumfoval jen dvakrát. Ovšem Velkou cenu v Monze, poslední zastávku letošního seriálu v Evropě, považuje šéf Red Bullu Christian Horner za "Achillovu patu" stáje. Vettel, který obvykle kraluje při následujících závodech v Asii a na Středním východě, sice právě v Itálii oslavil v roce 2008 první vítězství v kariéře, ale to ještě v barvách Toro Rosso. Red Bull v Monze zvítězil díky Vettelovi jen v roce 2011, žádná další medailová umístění německý šampion v Itálii nevybojoval.

"Nečekáme, že bychom byli v Monze tak silní jako v minulém dílu v Belgii," připustil Vettel, který ve Spa vyhrál s velkým náskokem. "Ale nic nevzdávám, uvidíme," doplnil. Pět z posledních šesti vítězů v Itálii ovládlo kvalifikaci a Vettel si je jistý, že pokud bude v sobotu nejrychlejší, v závodě už ho opět nikdo nepředjede. "Miluji vysoké rychlosti," prohlásil Němec před závodem na trati, na níž se běžně jezdí přes 300 km v hodině.

"Mám na tuto nejrychlejší trať v seriálu skvělé vzpomínky. Vyhrál jsem tady svůj první závod a na tento moment nikdy nezapomenu. Je to jedno z nejlepších míst pro závody formule 1 a já tu rozhodně nechci hrát druhé housle," dodal. Vozy Ferrari ale vyhrály na domácí trati v Monze už osmnáctkrát, Alonso v roce 2010 a v posledních dvou závodech byl v Itálii třetí. Na stejném okruhu zvítězil ještě v monopostu McLaren v roce 2007 a s renaultem byl dva roky předtím druhý.

"Je to pro mě a pro tým velmi důležitý víkend," řekl Alonso. "Loni jsme byli velmi blízko vítězství, takže letos to chci doma před fanoušky Ferrari dokázat," řekl dvojnásobný mistr světa. Sekundovat mu chce také Massa, jehož budoucnost ve formuli 1 je značně nejistá. Letos byl na stupních jen jednou a závod nevyhrál od roku 2008. "Jsem sice Brazilec, ale moje rodina pochází z Itálie, takže ve voze Ferrari je to pro mě v podstatě domácí závod. Mám italský pas, takže pojedu pro fanoušky," uvedl Massa.

Pořadí MS (po 11 z 19 závodů): 1. Vettel (Něm./Red Bull) 197 b., 2. Alonso (Šp./Ferrari) 151, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) 139, 4. Räikkönen (Fin./Lotus) 134, 5. Webber (Austr./Red Bull) 115, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 96, 7. Massa (Braz./Ferrari) 67, 8. Grosjean (Fr./Lotus) 53, 9. Button 47, 10. Di Resta (Brit./Force India) 36.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 312, 2. Mercedes 235, 3. Ferrari 218, 4. Lotus 187, 5. McLaren 65, 6. Force India 61, 7. Toro Rosso 25, 8. Sauber 7, 9. Williams 1. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články