Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

F1: O šampionovi rozhodne počet vítězství

Paříž - Formuli 1 čeká zásadní změna pravidel. O mistru světa bude v nové sezoně rozhodovat počet vítězných závodů. Změnu pravidel odsouhlasila Mezinárodní automobilová federace FIA na dnešním zasedání v Paříži. Jezdci budou nadále získávat za umístění i body, které však budou sloužit jen jako pomocné kritérium při shodném počtu vítězství.

FIA zamítla návrh asociace stájí (FOTA), která přišla s novým systémem bodování, podle nějž by vítěz Velké ceny dostal dvanáct bodů. Neuspěl ani promotér formule 1 Bernie Ecclestone s nápadem na udílení
medailí.

Novinka bude podle FIA rozhodovat pouze o zisku titulu, od druhého místa se piloti seřadí na základě získaných bodů. Jejich rozdělení zůstane stejné jako v uplynulé sezoně, kdy vítěz závodu dostal deset, následující piloti pak 8-6-5-4-3-2-1. "Pokud budou mít dva jezdci stejný počet vítězství, titul získá ten, který bude mít víc bodů," stojí v prohlášení FIA. Pohár konstruktérů zůstal beze změny.


Pokud by byl nový systém v platnosti v uplynulé sezoně, získal by titul Felipe Massa z Ferrari místo Lewise Hamiltona. Brazilský pilot totiž vyhrál šest Velkých cen, zatímco britský jezdec McLarenu pět.

Omezení rozpočtu týmů bude dobrovolné

FIA zároveň rozhodla, že v reakci na světovou ekonomickou krizi stanoví na rok 2010 omezení rozpočtu týmů, i když pouze jako dobrovolnou možnost. Pokud tým zvolí, že zvládne operovat s částkou 30 milionů liber (zhruba 863,5 milionu korun) na rok, dostane za odměnu větší technologickou svobodu. Vozy budou moci být více aerodynamické, budou mít nastavitelná křídla a motor, který nebude mít omezen počet otáček.

Na druhou stranu chce však FIA ohlídat, aby tyto týmy neměly výhodu proti konkurenci, jež na finanční limit nepřistoupí. Proto si federace ponechá právo technologické změny hlídat a kdykoli je upravit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články