Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

"Éra bez Loeba" začala vítězstvím Loeba

Valence (Francie) - Vstup do Rallye Monte Carlo, kterou začíná nový ročník mistrovství světa v automobilových soutěžích, zvládl nejlépe Francouz Sébastien Loeb. Devítinásobný šampion, jenž se rozhodl letos startovat jen v několika vybraných rallye, je po úvodní etapě slavné soutěže v čele s více než minutovým náskokem. Martin Prokop ve Fordu Fiesta je po čtyřech rychlostních zkouškách desátý. 

Sébastien Loeb
zdroj: AP autor: Michael Probst

"Když už tu můžu jet o vítězství, chci to zkusit. Jsem tu, abych se bavil," řekl Loeb, jenž má vedle Monte Carla v plánu ještě tři starty v rallyeovém šampionátu. (Ještě ho čekají Švédsko, Argentina a Francie.) Ve zbytku sezony se bude věnovat okruhovým závodům.

Za vedoucím jezdcem Citroënu následuje s mankem 1:26 další Francouz Sébastien Ogier, jenž startuje poprvé s vozem Volkswagen Polo R WRC a vyhrál hned úvodní 37 km dlouhou erzetu. Ostatní tři testy v náročných podmínkách ale ovládl Loeb a od druhé zkoušky vévodí pořadí. "Bylo to velmi zrádné a jsem rád, že jsem v cíli," prohlásil Loeb. Třetí je Loebův finský kolega z Citroënu Mikko Hirvonen, který za francouzskou hvězdou zaostává o 1:46.

Prokop, jediný český pravidelný účastník MS, na tratích pokrytých sněhem a ledem ztrácí po úvodním dnu přes šest minut. "Je to pro nás hodně těžké. Hodně nám to klouže. Snažím se jet nejlépe, jak to jde, ale není to dobré," uvedl po dopoledních zkouškách Prokop. Ve třetím testu se pak ocitl i mimo trať. "Podmínky jsou šílené, musí se jet velmi opatrně a pomalu," řekl v cíli prvního dne.

Na 36. místě je česká posádka Martin Rada, Jaroslav Jugas s vozem Alfa Romeo. Hned v prvním měřeném testu skončila úvodní etapa pro Tomáše Kostku, který urazil kolo. Ve čtvrté zkoušce havaroval také jeden ze spolufavoritů Belgičan Thierry Neuville, který tím vypadl z pátého místa.

Výsledky Rallye Monte Carlo

1. Loeb, Elena (Fr., Monako/Citroën DS3 WRC) 1:39:49,0,

2. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R WRC) -1:20,3,

3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3 WRC) -1:46,7,

4. Sordo, Del Barrio (Šp./Citroën DS3 WRC) -2:01,2,

5. Latvala, Antilla (Fin./Volkswagen Polo R WRC) -2:32,2,

6. Novikov, Minorová (Rus., Rak./Ford Fiesta RS WRC) -2:50,6,

…10. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS WRC) -6:11,3,

…36. Rada, Jugas (ČR/Alfa Romeo 147) -20:38,9.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články