Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Enge s Charouzem skončili v Le Mans čtvrtí, nejlepší mezi benzíňáky

Le Mans (Francie) - Posádka Tomáš Enge, Jan Charouz a Stefan Mücke obsadila ve slavném automobilovém závodu 24 hodin Le Mans s prototypem Aston Martin LMP1 čtvrté místo v absolutním pořadí. Výrazně tak vylepšili loňskou devátou příčku. Závod skončil dvojnásobným triumfem továrního týmu Peugeot, který přerušil pětiletou nadvládu Audi. Francouzská automobilka vyhrála prestižní podnik poprvé po 16 letech.

Enge a spol. byli nejrychlejší mezi vozy s benzinovým motorem. Za stupni vítězů zaostali o dvě kola, která ztratili na obhájce prvenství trio Tom Kristensen, Allan McNish a Rinaldo Capello z továrního týmu Audi.

Do 77. ročníku odstartoval za tovární tým Aston Martin Racing Eastern Europe Mücke, jenž se z osmé pozice dostal na čtvrté místo. Pak o jednu příčku klesl a páté místo držela česko-německá trojice až do šesté hodiny závodu, kdy ji postihl defekt. Následoval propad na sedmou příčku a pak opět návrat na páté místo.


Závod ovlivnila těžká noční nehoda

Ke konečné čtvrté pozici pomohla posádce v noční části závodu ošklivá havárie jednoho z peugeotů, který byl v té době čtvrtý. Francouz Benoit Treluyer narazil s vozem týmu Pescarolo Sport po třetí hodině ranní do bariéry a musel být převezen do nemocnice. K nehodě vyrazili hasiči i záchranná služba a závodníci dlouho kroužili za zpomalovacím vozem.

"Safety car nás připravil o dvě minuty náskoku, který jsme měli před posádkou za námi," uvedl na svém webu Jan Charouz, jenž během zpomalovací fáze předal vůz Mückemu. "Kvůli nedostatku středně tvrdých pneumatik jsme jeli na měkkých, ale nebylo to tak špatné, jak jsme mysleli, nebo jak se zdálo při tréninku a kvalifikaci. Měl jsem trochu problémy se světly. Vypadávala mi ta hlavní, takže jsme několikrát vůbec neviděl, kam jedu, ale jinak to bylo dobré," dodal Charouz.

Triumf domácího Peugeotu

Mücke rychle získal ztracený náskok zpět, ale vzápětí se na trať vrátil safety car kvůli vyteklému oleji a rozdíly mezi vozy se opět zmenšily. V závěru už se posádka soustředila především na udržení své pozice.

Vítězství vybojovalo trio bývalých pilotů formule 1 Rakušan Alexander Wurz, který vyhrál už v roce 1996, Australan David Brabham a Marc Gené, který vyhrál v Le Mans jako první Španěl v historii. Druzí skončili současný jezdec F1 Sebastien Bourdais další Francouzi Franck Montagny a Stéphane Sarrazin, kteří mají s formulí 1 rovněž zkušenosti. Dán Kristensen, který je s osmi triumfy z Le Mans rekordmanem závodu, se musel spokojit se třetím místem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články