Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Chybou v posledním kole Vettel ztratil VC Kanady, vyhrál Button

Montreal – Vítězem Velké ceny Kanady formule 1 se stal jezdec stáje McLaren Jenson Button. Triumf v závodě, který musel být kvůli silnému děti na více než 2 hodiny přerušen, přitom britskému pilotovi spadl do klína po hrubé chybě vedoucího Sebastiana Vettela v posledním kole. V závodě druhý Vettel přesto nadále s přehledem vede celkové pořadí. Pro třetí místo si na Motrealském okruhu dojel Vettelův kolega z týmu Red Bull Mark Weber.

Vettel ztratil vedení v závěrečném kole, když dostal smyk a pustil před sebe někdejšího světového šampiona. Němec tak přišel o možnost triumfovat pošesté v sezoně a podeváté z posledních deseti závodů včetně loňské sezony. Přesto pro svůj tým získal na okruhu v Montrealu dosud nejlepší výsledek po třetím místě Davida Coultharda z roku 2008.

Zatímco během celého víkendu na okruhu v Montrealu voda nedělala žádné problémy, v neděli už dlouho před úvodem hustě pršelo. Proto závod odstartoval bezpečnostní vůz, za nimž jezdci v pořadí podle výsledků kvalifikace kroužili osm kol. A také proto se v čele od prvních chvil nic nezměnilo a Vettel vyjel do závodu první před Fernandem Alonsem z Ferrari a jeho týmovým kolegou Felipem Massou.

Technické problémy na začátku závodu měl druhý jezdec Red Bullu Mark Webber, ale větší potíže jezdcům způsoboval déšť, který sílil, a nejvíc práce měl safety car. Piloti vůbec nic neviděli, na trati panoval zmatek a sami jezdci nevěřili, že by závod mohl být znovu po 20 odjetých kolech odstartován. A to se také stalo, Velká cena Kanady byla v pětadvacátém kole přerušena.

Po více než dvouhodinové pauze byl závod restartován, bezpečnostní auto vyjelo do boxů v 35. okruhu. Po dvou kolech však havaroval Alonso, do něhož zezadu lehce naboural Button, a španělský jezdec zůstal viset podvozkem na obrubníku. Další čtyři okruhy safety car opět jezdce brzdil. Že nezapomněl jezdit na mokru, prokázal Michael Schumacher, který se s mercedesem dostal během chvíle z pátého místa na druhou pozici. Když trať oschla, předjel ho Button, který díky nejrychlejším kolům závodu dramaticky dojížděl Vettela a nakonec ho po jeho chybě dokázal předstihnout. Na stupně vítězů se dostal před sedminásobného mistra světa i Webber.

Posledním závodem, jejž významně ovlivnil déšť, byla loni v říjnu Velká cena Koreje, která byla po 48 minutách přerušena a dojíždělo se skoro za tmy. Grand Prix Malajsie v roce 2009 byla zastavena po 31 z 56 okruhů, předtím v sezoně 1991 skončila Velká cena Austrálie po 14 z 81 kol. V obou těchto případech se nakonec rozdělovaly poloviční body, neboť závod nebyl restartován.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články