Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Automobilka Honda končí ve formuli jedna, stáj nabízí na prodej

Tokio - Japonská automobilka Honda odchází z formule jedna. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil její výkonný ředitel Takeo Fukui, podle kterého vedení společnosti sáhlo k radikálnímu kroku kvůli celosvětové ekonomické krizi.

Výkonný ředitel Hondy Takeo Fukui
zdroj: ČTK/AP autor: Itsuo Inouye

V nové sezóně už britský pilot Jenson Butten s monopostem Hondy nevyjede. Osmý tým letošního ročníku poháru konstruktérů totiž definitivně končí. Automobilka během léta prodala méně aut a zisk se jí propadl o víc než 40 procent. "Došli jsme k závěru, že se vzdáme všech aktivit ve formuli jedna, rok 2008 je posledním ročníkem naší účasti," uvedl Fukui. Honda podle něj nehodlá ani dodávat motory některému z ostatních týmů.

"Honda svůj tým financovala bez pomoci sponzorů, zatímco u většiny ostatních týmů jsou nároky rozložené, mají dlouholeté smlouvy se silnými sponzory. Narozdíl od Hondy na to nejsou samy," vysvětluje šéfredaktor časopisu Formule Petr Dufek.

Honda chce stáj prodat, nemá ale moc času

Včetně vývoje dávala Honda do týmu ročně 3 miliardy korun. Rozpočtem přitom patřila jen k lepšímu průměru. Vedení formule proto hledá cestu, jak tyto astronomické náklady snížit.  

Společnost se pokusí stáj prodat, ale na jednání s možnými zájemci nemá moc času, protože příští ročník mistrovství světa začne v Austrálii 29. března. Pokud by se kupec nenašel, závodilo by v roce 2009 jen osmnáct monopostů z devíti týmů. V průběhu poslední sezony totiž odstoupila stáj Super Aguri, kterou Honda podporovala. "Konec Hondy je dalším důkazem, že náklady na účast ve formuli jedna jsou v současné době neudržitelně vysoké," tvrdí prezident Mezinárodní automobilové federace Max Mosley.

Honda se poprvé objevila ve formuli jedna v šedesátých letech minulého století a rychle se dokázala prosadit. Později se zaměřila také na dodávky motorů předním týmům. V éře turba s nimi tituly mistra světa vyhrál i legendární Ayrton Senna.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články