Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Abraham před MS superbiků: Do motorky jsem se zamiloval od první chvíle

Praha - Na australském Phillip Islandu bude o víkendu zahájena nová sezona mistrovství světa superbiků a po tříleté pauze je na startu i český závodník. Do šampionátu produkčních motocyklů totiž přešel Karel Abraham a naváže tak na Jakuba Smrže, který v roce 2012 pravidelně startoval v seriálu jako poslední Čech.

Karel Abraham
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Šestadvacetiletý Abraham startoval v "klasickém" mistrovství světa deset let, posledních pět let strávil v královské kategorii MotoGP. Rozhodl se ale pro změnu a nově bude hájit barvy týmu Milwaukee BMW. "Do motorky jsem se zamiloval od první chvíle, kdy jsem ji viděl," řekl Abraham. S výsledky testování však příliš spokojený nebyl. "Kvůli počasí jsme nemohli využít předsezonní testy naplno, ale myslím, že připravený jsem," uvedl brněnský jezdec.

Vedle počasí jej na začátku týdne zastavil i vcelku velký pád, po němž muselo být testování dokonce pro všechny zastaveno. "Co se stalo, bohužel asi nezjistíme. Nepodařilo se nám dostat data z telemetrie. Je možné, že v zatáčce byla olejová skvrna, těžko říct. Ve stejné zatáčce jsme na BMW spadli tři - můj týmový kolega Josh Brookes i Markus Reiterberger," uvedl Abraham.

Ve druhé polovině minulé sezony měl velké zdravotní problémy a většinu závodů musel vynechat. V červnu si totiž vykloubil palec na levé noze a následovala operace. "Ještě při testech jsem nohu trochu cítil, bolela hlavně po zátěži v noci. Těch pár dní stoprocentní zátěže ale ukázalo, že je všechno v pořádku, takže můžu říct, že po zdravotní stránce jsem stoprocentně fit," ujistil Abraham.

Své cíle v novém šampionátu konkretizovat nechtěl. "Na to je brzo. Uvidíme po prvním závodě, možná nejen po jednom," řekl. Při oficiálních testech před sezonou se pohyboval na konci druhé desítky. Nějaký čas ale ztratil pádem, při němž poškodil motocykl. "Už v Austrálii chci zajet co nejlépe a získat co nejvíce bodů," podotkl Abraham.

MS superbiků:

V roli úřadujícího mistra světa se na start postaví Brit Jonathan Rea s kawasaki, jeho hlavním sokem by měl být krajan a týmový kolega Tom Sykes. Společně s Abrahamem z MotoGP do superbiků přešli i Američan Nicky Hayden a Alex De Angelis ze San Marina. I oni si budou muset zvykat na pozměněný program Velkých cen. Bodované závody se už nepojedou v jeden den, ale v sobotu a v neděli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články