Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Abraham: Na přechod do MotoGP je perfektní čas

Praha - Český motocyklista Karel Abraham vyhrál poprvé v kariéře závod mistrovství světa silničních motocyklů. Ve Valencii vyhrál závěrečný závod sezony ve třídě Moto2 a stal se po Františku Šťastném a Lukáši Peškovi třetím českým vítězem závodu Grand Prix. Byl to pro něj zároveň poslední závod v této kategorii, přestupuje do elitní MotoGP. A už nyní začíná testovat nový stroj pro příští sezonu. Na přechod do nové kategorie je podle něj perfektní čas.

"Dokázal jsem ve Valencii něco, co jsem myslel, že nepůjde tak rychle. Splnil jsem si sen, kterého jsem chtěl v prostřední třídě docílit," prohlásil Abraham.

Z deváté startovní pozice se Abraham přibližoval čelu a zhruba od poloviny závodu se přetahoval o stupně vítězů s letošním mistrem světa Tonim Elíasem, Andreou Iannonem a Julianem Simónem. Před závěrečným kolem se zdálo, že už Iannone před sebe nikoho nepustí, pak jej ale v zatáčce rozhodil dotyk chybujícího Elíase, jenž skončil v kačírku. "Nejdřív Toni Elías vyvezl Simóna a já jsem ho hned předjel. Ale ve stejné zatáčce o pár desetinek později vyvezl i Iannoneho a já jsem na to musel zareagovat okamžitě. Měl jsem štěstí, že jsem jel těsně za nimi. Kdybych byl jen o trošku dál, neměl bych šanci je oba předjet, protože by mi to zavřeli. Zbytek kola byl těžký na psychiku," popsal Abraham.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Karlem Abrahamem

Abrahamovi nevadil ani bolavý loket, který si pochroumal v Estorilu. "Tady ve Valencii to nevadilo už vůbec. Při závodu jsem na loket nemyslel, ani jsem necítil bolest," uvedl český jezdec.

Abraham se chce dál zlepšovat

Výkony českého závodníka postupně v sezoně gradovaly. "Věřím, že zraju. V sezoně jsme udělali strašně moc práce s celým týmem. Doufám, že to je tím, protože by to pro mě byla velká výhoda při přechodu do MotoGP. Vím, že se pořád zlepšuju a mám na to se dál zlepšovat," uvedl sebevědomě Abraham.

Dvacetiletý český závodník už myslí na příští sezonu. "Včera večer po závodě jsme dostali dvě ducati, na kterých jsme začali pracovat. Mechanici si to začínají osahávat, protože s takovou motorkou nikdy nedělali. Zítra a pozítří budeme testovat," prozradil.

Karel Abraham

Datum a místo narození: 2. ledna 1990, Brno

Výška a váha: 180 cm, 70 kg

0

Debut v MS: 2005 (125 ccm na GP Španělska)

Vítězné závody MS: 1

Stupně vítězů: 2 (vedle dnešního vítězství skončil 3. října na GP Japonska na třetím místě)

Další umístění: letos byl čtvrtý na GP Katalánska a pátý na GP Německa; v minulých sezonách dojel nejlépe šestý

Hlavní zprávy

Nejčtenější články