Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Abraham bude pokračovat ve třídě MotoGP, Salač pojede v týmu s Kornfeilem

Motocyklový jezdec Karel Abraham bude i nadále závodit v mistrovství světa ve třídě MotoGP. Osmadvacetiletý pilot podepsal dvouletou smlouvu se španělským týmem Reale Avintia Racing. V příští sezoně bude v šampionátu startovat s motocyklem Ducati GP18.

Karel Abraham
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Jsem velmi rád, že budu v MotoGP pokračovat i v příští sezoně, a chtěl bych za tuto příležitost týmu Reale Avintia Racing poděkovat," uvedl Abraham.

O spojení brněnského rodáka s týmem Avintia se mluvilo již několik týdnů. Smlouvu obě strany podepsaly poslední srpnový víkend v britském Silverstonu.

"Pro mě bylo zásadní doladit podmínky tak, abychom měli jistotu konkurenceschopné motorky. To se podařilo i díky velmi vstřícnému přístupu Luigiho Dall'Igni a Paola Ciabattiho z Ducati," řekl Abraham.

Zkušený jezdec, který startuje v MS s jednoletou přestávkou od roku 2005, nechtěl, aby se opakovala situace z letošního roku, kdy sedlá nekonkurenceschopný motocykl.

"Důležité je, že půjde o Ducati GP18 s nejnovější specifikací, která za sebou bude mít celosezonní vývoj. Díky tomu věřím, že budeme schopni zajíždět dobré výsledky, a těším se na novou výzvu," dodal Abraham.

V letošním roce osmadvacetiletý závodník v MotoGP získal jen čtyři body a mezi patnáctku nejlepších se dostal jen dvakrát. Maximem je 13. místo z Velké ceny Katalánska v Barceloně.

V nejvyšší kategorii startuje již sedmou sezonu a nejlépe byl hned několikrát sedmý, naposledy vloni v Assenu. Před osmi lety ale vyhrál závod třídy Moto2 ve Valencii. V MS Abrahám doposud odjel 188 závodů.

"Karel na sobě velmi tvrdě pracuje. Zvítězil ve třídě Moto2 a má za sebou hodně zkušeností jak v MotoGP, tak na strojích Ducati. Myslím, že s lepším materiálem a prací celého týmu může v příští sezoně ukázat svůj pravý potenciál," uvedl manažer týmu Raúl Romero.

Nyní Abrahám závodí na ducati druhým rokem v týmu Aspar, stroj této italské značky měl k dispozici i v letech 2011 a 2012.

Salač bude příští rok jezdit Moto3 v jednom týmu s Kornfeilem

Filip Salač bude v příští sezoně startovat v mistrovství světa v kategorii Moto3. Šestnáctiletý závodník se stane kolegou Jakuba Kornfeila v týmu Redox Prüstel GP.

"Přestupem do Moto3 se mi plní další velký sen. Vím, že to nebude jednoduché, ale díky startu na divokou kartu v Brně jsem se mohl s technikou kategorie Moto3 krátce seznámit. I když mi hlavní závod po taktické chybě nevyšel, v trénincích jsem se přesvědčil, že můžu jezdit vepředu," uvedl Salač.

"Jednou bych se chtěl dostat do MotoGP a jezdit tam vepředu. To je sen každého závodníka. Jdu ale postupně. Momentálně se soustředím na letošní rok, chci sezonu dobře dokončit," řekl Salač, který závodí v Red Bull Rookies Cupu a zapojil se i do seriálu juniorského MS FIM CEV Repsol Moto3.

Poprvé v historii tak budou ve světovém šampionátu v jednom týmu dva Češi startující ve stejné kategorii. V roce 2006 byli týmovými kolegy v Cardion AB Motoracing Karel Abraham a Jakub Smrž. Abraham však jezdil třídu do 125 ccm a Smrž do 250 ccm.

Je nám líto, video expirovalo.
Salačovi se splnil sen, příští rok bude jezdit MS Moto3

Zatímco Salače čeká premiérová sezona na MS, pětadvacetiletý Kornfeil je nejzkušenějším jezdcem v Moto3. "Mám velkou radost, že se do mistrovství světa dostal další Čech a navíc budeme startovat v jednom týmu. Konečně budu mít českého parťáka a v týmu se nebude mluvit jen německy a italsky," uvedl Kornfeil.

Aktuálně sedmý muž průběžného pořadí nejslabší kategorie se se Salačem zná už řadu let a snaží se jej podporovat. "Filipa sleduji už od doby, kdy byl metr vysoký a začínal s minibiky. Je to teď jediný český talent a je fajn, že se do Moto3 dostal," uvedl Kornfeil, který věří, že tým Prüstel bude v příští sezoně fungovat stejně dobře jako letos. Základem je, že bude mít i nadále k dispozici tovární podporu KTM.

Úkolem Kornfeila se Salačem bude navázat na letošní výkony, což nebude jednoduché. Ital Marco Bezzecchi totiž aktuálně Moto3 vede. "Já se ale momentálně soustředím ještě na letošní rok. Cítím se skvěle, jsem výborně připravený a ještě chci něco dokázat," podotkl Kornfeil, jenž se letos zaskvěl třetím místem v Brně.

Stejně jako Salač ani Kornfeil na rok 2019 nemyslí. "Příští rok někdo odejde, někdo nový vyletí. Byl bych rád, kdyby vyletěl třeba Filip. Teď se ale bavit o tom, co bude příští rok, je předčasné," řekl.

Roli učitele nového týmového kolegy se ale nebrání. I když prý nebude potřeba. "Doufám, že bude fungovat týmový duch a strategie. Budeme si samozřejmě předávat informace. On je sice nový, ale na motorce umí jezdit. Je to hotový pilot, má na to, aby jezdil desítku. Je to talent a teď je to jen o tom, jak vše prodá. Je ve skvělém týmu," dodal Kornfeil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články