Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

V Moskvě odstartuje MS v moderním pětiboji, Svoboda bude chybět

Moskva – Hlavní město Ruska bude od 22. do 29. května hostit mistrovství světa v moderním pětiboji. Světový šampionát bude – bohužel pro české barvy - bez olympijského vítěze Davida Svobody, ten prodělal těžkou virózu a na mistrovství tak bude chybět. V individuálním závodě mužů se tak představí Jan Kuf, David Kindl a Ondřej Polívka, mezi ženami Barbora Kodedová.

Je nám líto, video expirovalo.
V Moskvě odstartuje MS v moderním pětiboji, Svoboda bude chybět

Svoboda onemocněl před dvanácti dny. "Je nás plná Dukla, co jsme něco prodělali. Vzalo mi to týden a nejsem v pořádku, proto nemělo smysl na mistrovství závodit," řekl. "Chtěl jsem si na mistrovství zazávodit a udělat si to jako generální zkoušku před olympiádou. Chtěl jsem udělat pěkný výsledek, ale toho se musím vzdát. Nejsem z toho nesvůj, pořád jsem optimista."

Světový šampionát, který se uskuteční od 22. do 29. května, je poslední šancí pro splnění olympijské kvalifikace a o šanci na Rio budou bojovat Barbora Kodedová a Ondřej Polívka. Oba mají šanci splnit mezinárodní kritéria buď na základě světového žebříčku, nebo v případě zisku medaile v individuálním závodu.

Splněnou olympijskou kvalifikaci mají z loňského roku Svoboda a Jan Kuf. Pokud by uspěl i Polívka, o účasti maximálního počtu dvou Čechů v Riu by rozhodla svazová kritéria. "Všichni je dostali dávno, než začala olympijská perioda s podpisem reprezentační smlouvy," řekl trenér Jakub Kučera a dodal: "Kritéria jsou postavená na tom, že pojedou dva nejlepší, kteří budou mít šanci na úspěch v Riu."

Základem nominace je zdravotní stav závodníka. "Kdo nebude zdravotně v pořádku, tak ho to eliminuje," přikývl Kučera. Interní pořadí se stanoví na základě čtyř hledisek. "Jakým výsledkem se kvalifikují, kolikrát kritéria splní, třetím je porovnání výkonnosti na třech srovnatelných soutěžích nejvyšší kategorie a čtvrtým postavení ve světovém žebříčku bez letošního Světového poháru," řekl Kučera.

Bývalého mistra Evropy Polívku tak za určité konstelace ani medaile na mistrovství světa v Moskvě do Ria nemusí posunout. "Nejde jen o to, jestli bude třeba třetí, ale po jakém výkonu bude třetí, a to se nám projeví," vysvětlil Kučera.

Teoreticky se ale může stát, že by Svoboda do Ria nejel. "S tím jsem smířený, nedalo by se nic dělat. Byl bych zklamaný, ale pokud Honza (Kuf) a Ondra (Polívka) budou mít medaile z šampionátu, nechť tam jedou. Musel bych uznat, že kvalifikaci udělali líp, ale věřím, že to pro mě dopadne dobře," řekl Svoboda.

Polívka potřebuje na šampionátu závodit výrazně lépe než nedávno ve finále SP v Sarasotě, kde po pokaženém parkuru obsadil až 33. místo a snížil své šance na postup z žebříčku. "Motivaci mám díky šanci vybojovat kvalifikaci obrovskou. Hlavně musím zašermovat, od toho se to bude odvíjet," řekl patnáctý pětibojař z Londýna.

Svoboda, Kuf a Polívka jsou v jedné tréninkové skupině a vzájemně se i směrem k olympiádě hecují a popichují. "Občas jim říkám: 'Dávejte si na mě bacha' a stejné to je naopak. To je ve sportu normální," usmíval se Polívka, který může jet na hry teoreticky místo Svobody. "Nikoho vystrkovat nechci, ale pokud budeme kvalifikovaní tři, rozhodnou daná kritéria a všichni je respektujeme," řekl Polívka.

Na MS v Moskvě budou startovat Kuf, Polívka a David Kindl, z žen Kodedová, ale je možné, že nastoupí i ženská štafeta.

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články