Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

V létě chceme ze šampionátů medaili, říká moderní pětibojař Vlach

Na olympiádě skončil pátý, letos vyhrál závod SP v Budapešti. Martin Vlach by svou formu rád prodal i v létě na MS v Káhiře a také na srpnovém evropském šampionátu v Székesfehérváru. Jeho hlavním cílem jsou OH v Paříži za dva roky.

Je nám líto, video expirovalo.
Moderní pětibojaři se chystají na finále do Turecka

"Byl bych rád, kdybychom letos přivezli z mistrovství světa nebo Evropy nějakou medaili. Nemyslím jenom individuální, ale jsou tam ještě štafety a na MS i soutěž družstev. Náš tým je na tom dobře a minimálně o cenný kov bychom měli usilovat," řekl Vlach.

"Uspokojí mě, když budu vědět, že se mi všechny disciplíny povedly. Když bude někdo lepší než já, tak ať je. Když předvedu totéž co v Budapešti, bezpochyby budu zas někde nahoře. Bude záležet i na tom, jak se všechno sejde konkurenci, protože je dost kvalitních závodníků. V některých disciplínách na ně nemám, v některých je zase převyšuju, takže záleží na tom, jak se to poskládá dohromady," uvedl Vlach k ambicím v individuálním závodě.

Vlachovou nejsilnější disciplínou je kombinace běhu a střelby. V té se loni v Tokiu posunul v pořadí o čtrnáct míst, a dokonce překonal olympijský rekord. Podobně si na závěr polepšil i v dubnu v Budapešti, kde se stal prvním českým vítězem závodu SP po 11 letech. Před ním dokázal naposledy vyhrát olympijský vítěz z Londýna 2012 David Svoboda.

"Snažíme se zlepšovat ve všech disciplínách, ale bodové nastavení je takové, že největší váhu mají šerm a kombinace. Těm věnujeme nejvíc úsilí. Od té doby, co se změnilo bodování, jsme plavání trochu upozadili. Oproti tomu jsem se začal výrazně zlepšovat v běhu. Takže do tréninku jdeme s tím, že se snažíme zlepšovat v těch disciplínách, kde se to vyplatí víc," vysvětlil Vlach.

Ani jemu se stejně jako řadě dalších předních závodníků nelíbí rozhodnutí Mezinárodní federace moderního pětiboje vyřadit z programu tradiční parkur a nahradit jej novou disciplínou. I proto je možné, že by po OH 2024, kde se bude soutěžit ještě v současném formátu, skončil. "Federace dělá všechno pro to, abych po Paříži nepokračoval, ale rozhodovat se budu až potom," prohlásil Vlach, jehož letos čeká poslední rok studia na Právnické fakultě, navíc má ročního syna.

"Sedmadvacet není úplně věk, kdy by měl pětibojař končit. David Svoboda v 27 vyhrál olympiádu a já se zatím necítím tak opotřebovaně, abych za dva a půl roku končil. Pokud by ale pětiboj nebyl na programu OH 2028 v Los Angeles, asi každý pětibojař bude zvažovat, jestli bude pokračovat. Protože olympiáda je pro všechny hlavní cíl," konstatoval Vlach.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články