Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Pětibojařka Hlaváčková se poprvé dostala do finále SP a flirtovala s medailí, Vlach byl v Ankaře pátý

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková proklouzla v nabité světové konkurenci poprvé v kariéře mezi 18 nejlepších a nechybělo mnoho, aby vybojovala medaili. Na Světovém poháru v Ankaře předvedla talentovaná Češka skvělý výkon a obsadila čtvrtou příčku. V soutěži mužů skončil Martin Vlach na pátém místě. Marek Grycz byl devátý a Jan Kuf byl ve finále dvanáctý.

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková
zdroj: UIPM

"Celkově se to všechno hezky poskládalo a jsem spokojená. Už jenom to, že jsem se dostala do finále, bylo super. Že jsem ho zvládla takhle dobře, je třešnička," hodnotila osmnáctiletá závodnice.

Z úvodu finále byla česká pětibojařka nervózní. "Neabsolvovala jsem moc závodů, kde bych parkur jela. Ale vylosovala jsem si super koně a zvládla jsem to jenom s jedním shozem," líčila svoji jízdu, za kterou získala 293 bodů.

Po bonusovém kole šermu a plavání jí patřila průběžná jedenáctá příčka a do závěrečného běhu kombinovaného se střelbou startovala s odstupem 52 vteřin. V poslední disciplíně však předvedla skvělý výkon a v cíli byla na čtvrtém místě, tři vteřiny od bronzu.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Lucie Hlaváčkové na 4. místo v Ankaře

"Na to, že to byl třetí závod v řadě, se mi běželo celkem dobře. Na střelnici jsem měla dvě super položky, ale první a poslední si musím příště trošku víc pohlídat," dodala.

Světový pohár v Ankaře byl přitom velmi dobře obsazený, startovalo na něm 84 pětibojařek. Vyhrála Britka Kerenza Brysonová. 

"Lucka odvedla obrovský kus práce v zimní přípravě, ale i v posledních dvou měsících. Byli jsme na několika soustředěních a všechna se povedla. Očekávání tedy byla, ale Lucka je ještě předčila, když se v prvním důležitém závodě sezony dostala poprvé do finále mezi osmnáctku nejlepších," přidal komentář její osobní trenér David Svoboda.

Vlach si spravil chuť po neúspěchu v Káhiře

Vlach si spravil chuť po nepovedeném úvodním dílu SP v Káhiře, kde měl zdravotní problémy a nepostoupil z kvalifikace. V Ankaře si v závěrečném běhu se střelbou polepšil o osm míst. "Nezašermoval jsem tak, jak jsem si představoval a nesl jsem si docela velkou ztrátu. Tentokrát jsem ale v žádné disciplíně nějakou zásadní chybu neudělal a průběžně se posouval. Malé chybičky, které mě připravily o lepší umístění, tam byly, ale těch se člověk nevyvaruje asi nikdy," konstatoval.

Reprezentační trenér Jakub Kučera byl s výsledky Čechů spokojen. "Byl to pro nás začátek hlavní části sezony. Tři závodníci ve finále jsou skvělý výsledek. Na Světových pohárech se oficiálně soutěž družstev nehodnotí, ale pokud by se hodnotila, tak bychom vyhráli," prohlásil.

SP v moderním pětiboji v Ankaře

Muži: 1. So Čang-wan (Korea) 1497, 2. Muhamad 1490, 3. A. Aldžandj (oba Egypt) 1483, ...5. Vlach 1473, 9. Grycz 1452, 12. Kuf (všichni ČR) 1443.

Ženy: 1. Brysonová (Brit.) 1427, 2. Song Sung-Min (Korea) 1401, 3. Ismailová (Eg.) 1396, 4. Hlaváčková (ČR) 1393.

Zdroj
Český svaz moderního pětiboje

Hlavní zprávy

Nejčtenější články