Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Parkur zmizí z moderního pětiboje. Jaká disciplína ho nahradí, se neví

Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) potvrdila, že počínaje olympijským cyklem s vrcholem v Los Angeles v roce 2028 vypadne z programu tohoto sportu parkur. Na příštích Hrách v Paříži za tři roky se v parkuru ještě soutěžit bude. O nové disciplíně se teprve rozhodne, podle spekulací by jezdeckou část mohla nahradit cyklistika.

"Víme, že tato informace pro vás bude překvapivá, možná dokonce šokující. Nedávno jsme se v souvislosti s OH v Tokiu zavázali, že parkur zachováme, ale život v rámci olympijského hnutí se rychle mění. Zatímco v programu OH v Paříži je náš sport potvrzený v novém formátu včetně parkuru, Los Angeles je jiný případ. Proto musíme být flexibilní a udělat další změnu," píše se na stránkách UIPM v otevřeném dopise pětibojařům.

Viceprezident UIPM Joël Bouzou ještě před oficiálním potvrzením řekl deníku l'Equipe, že vyřazení parkuru se řeší už od roku 2018, a není tedy reakcí na hrubé chování německé závodnice Anniky Schleuové a její trenérky ke vzpurnému koni na olympijských hrách v Tokiu.

Schleuová si v olympijském závodě, v němž útočila na zlato, vylosovala pro jezdeckou část koně jménem Saint Boy (Svatý chlapec), který se jí vzpouzel a odmítal skákat. Závodnice propukla v pláč a snažila se koně pomocí bičíku a ostruh přimět k poslušnosti. Trenérka Kim Raisnerová pak poté, co k tomu nejdříve vyzvala svou svěřenkyni, koně udeřila do zadní části těla.

Německý svaz na ochranu zvířat v reakci na to podal na obě žalobu kvůli týrání zvířat. Trestnímu oznámení po dalších incidentech s koňmi na OH čelí i Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a Mezinárodní jezdecká federace (FEI). Zájmové sdružení Wild beim Wild zabývající se ochranou zvířat viní obě organizace z porušování práv zvířat.

Návrh inovativní komise vzniklé v roce 2018 je nicméně výsledkem dlouhodobějších diskusí spojených s parkurem jako problematickou disciplínou. Jeho výměna navíc dá možnost startovat v plnohodnotném pětiboji i mládežnickým kategoriím, protože v nich se na koni nyní nezávodí.

"Podle analýz, na které se představitelé UIPM odkazují, vnímá sportovní veřejnost pětiboj tak, že jízda není zcela spravedlivá a že výsledek často záleží na štěstí. Navíc tato disciplína nesplňuje mnoho dalších kritérií, která jsou pro dnešní společnost důležitá. A to je pro olympijské hnutí neakceptovatelné,“ konstatoval trenér české reprezentace Jakub Kučera.

"Jízda na koni je také z mnoha důvodů logisticky velmi složitá. Pro řadu pořadatelů je často obtížné, ať už z finančních anebo organizačních důvodů, uspořádat jezdeckou část moderního pětiboje v takové kvalitě, aby zabezpečili všechny podmínky, které UIPM stanovuje a které jsou zároveň nezbytné k tomu, aby jízda hrála v moderním pětiboji takovou roli, jakou má mít," přidal další důvod český kouč.

Moderní pětiboj je jediným sportem, jenž byl vytvořen přímo pro olympijské hry. Jeho velkým propagátorem byl zakladatel moderního olympijského hnutí Pierre de Coubertin a poprvé se v něm bojovalo o cenné kovy v roce 1912 ve Stockholmu.

Soutěž pod pěti kruhy byla dlouho pětidenní, od Atlanty 1996 byl program zhuštěn do jednoho dne. Na příštích Hrách v Paříži by sportovci měli stihnout plavání, šerm, parkur a kombinovaný běh se střelbou v novém formátu během pouhých 90 minut.

"Ta změna bude samozřejmě složitá, avšak zkuste v ní nevidět pouze komplikace, ale také příležitost, která na vás čeká v cílové rovince. Moderní pětiboj je sport s unikátním odkazem, který se i v 21. století dál vyvíjí," píše se na webu UIPM.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články