Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Parkur v moderním pětiboji končí. Po olympiádě ho nahradí překážková disciplína

Jízdu na koni v moderním pětiboji nahradí po olympijských hrách v Paříži 2024 překážková disciplína. Odhlasovali to zástupci národních svazů na kongresu mezinárodní federace UIPM, který se uskutečnil online. Pro přijetí překážkové dráhy bylo 69 z 83 platných hlasů, 11 bylo proti a tři se zdrželi. Češi již dříve informovali, že navrhnou parkur zachovat s úpravou pravidel.

Veronika Novotná
zdroj: csmp.cz autor: Filip Komorous

Mezinárodní federace se rozhodla vyřadit parkur po událostech na loňské olympiádě v Tokiu, kde vzbudila negativní pozornost Němka Annika Schleuová nešetrným zacházením s neposlušným koněm. Postup vedení unie vyvolal silnou kritiku zejména mezi sportovci.

Vyřazením jízdy na koni se UIPM snaží zachovat v programu Her tradiční olympijskou disciplínu, kterou tvoří ještě šerm, plavání a střelba s během. Pro olympijské hry v Los Angeles 2028 totiž zatím moderní pětiboj chybí. Změnu ještě musí schválit Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Testovací závody s novou součástí pětiboje se již uskutečnily.

"Nezapomínáme na naši minulost, naše dědictví, ale naším cílem je budoucnost," řekl předseda UIPM Klaus Schormann. "Je velmi důležité, že hlasující členové poskytli silný mandát pro začlenění překážkové disciplíny do našeho sportu. Pokud opustíme olympijské hry, budeme patřit už jen do olympijského muzea," dodal.

Moderní pětiboj patří mezi olympijské sporty od roku 1912

- Moderní pětiboj kombinuje střelbu, šerm, jezdectví, plavání a přespolní běh, které patřily v minulém století k základním požadavkům na vojáky. Proto byl před druhou světovou válkou výsadní záležitostí důstojníků a vojáků z povolání.

- Název "moderní" ho odlišuje od klasického antického pětiboje (skok daleký, hod oštěpem, hod diskem, běh a zápas), ve kterém se soutěžilo na starověkých olympijských hrách.

- Od roku 1912 patří moderní pětiboj mezi olympijské sporty, ženy v něm na OH soutěží teprve od roku 2000.

- Výkony v každé disciplíně jsou bodově ohodnoceny a body se přepočítávají na časový handicap při startu závěrečného běhu.

- Šermuje se kordem, v individuální soutěži šermuje každý s každým na jeden vítězný zásah. Ve štafetě má každý člen družstva stanoveno pořadí v týmu a utkává se pouze se shodně nasazenými soupeři, a to na tři zásahy.

- V individuální soutěži se plave 200 metrů volný způsob, v závodě štafet 3×100 metrů volný způsob.

- Jízda na koni představuje parkur složený z 12 překážek, respektive 15 skoků. Koně dodává pořadatel a závodníci si je losují. V sobotu zástupci národních svazů na kongresu UIPM odhlasovali, že jízdu na koni po OH v Paříži 2024 nahradí překážková disciplína.

- Dříve se střílelo ze vzduchové pistole, od roku 2009 pětibojaři kombinují střelbu z laserové pistole a běh. Ve štafetě se běží 3×1500 metrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články