Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Křenková postoupila ve SP v Ankaře do finále, zadařilo se i juniorům na ME

Pětibojařka Karolína Křenková ve finálovém představení světového poháru v Ankaře postoupila svým 10. místem do sobotního finále. Veronika Novotná vypadla po parkouru. Z mužů se o postup mezi nejlepší pětibojaře pokusí i Marek Grycz, Jan Kuf a Martin Vlach.

Je nám líto, video expirovalo.
Pětibojařka Křenková ve finále SP v Ankaře postoupila do sobotního finále

Karolína Křenková potvrdila formu už ve středečním základním semifinálovém kole šermu, kde si díky bilanci 19/16 vytvořila solidní 220 bodový základ pro další fáze soutěže. Ve čtvrtečním bonusovém kole ještě zásah, a tím pádem dvě vteřiny k dobru přidala. "Kája šermovala tak, jak šermuje celou sezónu, a potvrdila svou výkonnost. Udělala v šermu obrovský pokrok a je konkurenceschopná v absolutní špičce," chválil Křenkovou po semifinále reprezentační trenér Jakub Kučera.

Třiadvacetiletá Češka si pozici upevnila i v jízdě na koni, z níž si odnesla plný počet bodů. "Koník byl úplně skvělý. To bylo spíš za odměnu se na takovém koni svézt. Bylo to fakt skvělé," vyprávěla po závodě Křenková. Naopak parkour se stal osudným pro její kolegyni Veroniku Novotnou.

V plavání se česká pětibojařka udržela konkurence a do závěrečné kombinované části vybíhala z páté příčky. Hned na první střelecké položce však přišly problémy. "Posunula to seskupení výrazně nahoru. Do jednoho místa nad zásahovou plochu dala osm ran. Dostala od nás informaci a na dalších položkách na to byla naštěstí schopná reagovat," oddychl si Kučera.

"Těch osm ran jsem tam nechala spíš zbytečně. A ještě jsem dostala penalizaci. Takže na střelbě to byly nervy, ale ten zbytek se nějak povedl," zmínila Křenková, která do osmnáctky nejlepších pětibojařek postoupila z 10. příčky ve své skupině. 

V pátečním semifinále se představí muži, včetně české trojice Marek Grycz, Jan Kuf a Martin Vlach.

Matouš Tůma
zdroj: ČSMP autor: Filip Komrous

Junioři na ME vybojovali 4. a týmové 3. místo

Jedenadvacetiletý Tůma si vytvořil skvělý bodový základ už v úterním základním kole šermu, když si s výrazně aktivní bilancí 23/12 zajistil 240 bodů. Ve finálovém bonusovém kole ještě dva body díky jednomu zásahu přidal. V elitní pětce se udržel i po jízdě na koni, kterou zvládl čistě za plný počet bodů. "Vylosoval jsem skvělého koníka, který včera parkur vyhrál," vzpomněl nejlepší z Čechů středeční finále juniorek.

"Krásně mě dovezl do cíle. I když na opracovišti byl docela líný. Na kolbišti to ale byl naprosto jiný kůň," pochvaloval si. Jedinou slabou chvilku si Tůma vybral při plavání. "Plavalo se mi špatně jako vždycky, ale naštěstí jsem neztratil tolik," přiznal Matouš Tůma, který paradoxně odstartoval svou sportovní kariéru jako plavec. Do kombinované části vybíhal jako pátý a v jejím průběhu si ještě o příčku polepšil. Na individuální bronz mu chybělo devět vteřin.

Ten týmový však společně s osmým Matějem Lukešem a jedenáctým Filipem Houškou vybojoval. "Možná je tam i malinké zklamání ze čtvrtého místa, protože na medaili to měl Matouš docela blízko. Ve všech disciplínách podal perfektní výkony. Bylo nám ho trošku líto, že mu to necinklo. Ale jinak je nálada v týmu samozřejmě výborná," hlásil reprezentační trenér českých juniorů Marek Szmek. "Hlavní je, že máme společně s kluky medaili, a ve výsledku jsem určitě spokojen," odmítal zklamání Matouš Tůma.

Zdroj
čsmp

Hlavní zprávy

Nejčtenější články