Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Elita moderního pětiboje se představí v Praze. Udělat bednu doma by byl sen, uznal Kuf

Po 11 letech se Světový pohár v moderním pětiboji vrací do Česka. Podnik v Praze odstartuje ve čtvrtek kvalifikací žen a domácí závodníci mají velké plány. Hlavní medailovou nadějí bude čtvrtý muž průběžného pořadí seriálu Jan Kuf, vedle něj se představí dalších sedm mužů a žen. Program vyvrcholí v pondělí smíšenými štafetami.

Jan Kuf
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Přestože pro pětibojaře budou hlavními vrcholy sezony až mistrovství světa a Evropy, čtvrtý podnik Světového poháru na domácí půdě berou hodně prestižně. "Výzva je to obrovská. Ne každý závodník dostane šanci závodit před domácím publikem. Můžou se přijít podívat všichni kamarádi, kteří za celou dobu, co to dělám, neměli šanci se na mě přijít podívat, jak závodím," řekl Kuf.

"O to je pak případný úspěch cennější, užijete si to víc. Samozřejmě že sním o bedně, ale to pokaždé," dodal osmadvacetiletý pětibojař, který byl v úvodním závodě Světového poháru druhý a v průběžném pořadí je čtvrtý, přestože jeden ze tří podniků vynechal.

Na stupně vítězů se už letos dostala také smíšená štafeta, která ve složení Eliška Přibylová a Ondřej Polívka obsadila v Káhiře rovněž druhé místo. Do elitní desítky nakoukl ještě Marek Grycz.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští moderní pětibojaři sní před domácím SP o stupních vítězů

"Musíme mít vysoké ambice vzhledem k tomu, že hlavně muži a smíšené štafety jsou velmi silní. Předvedli to už na předešlých závodech. Takže věříme, že bude nějaké medailové umístění. Bylo by to pro nás výborné, stejně jako na loňském mistrovství světa juniorů, kde kluci získali medaili ve štafetách. I pro diváky je to skvělé, když mají komu fandit," řekla generální sekretářka svazu Lucie Grolichová, která se jako závodnice zúčastnila posledního domácího Světového poháru před 11 lety v Kladně.

Ve středočeském městě se měl podnik konat původně i letos, ale nakonec organizátoři zvolili Prahu. Plavání a základní kola šermu se uskuteční na Julisce, bonusové kolo šermu, parkur a závěrečnou kombinaci střelby s během bude hostit Císařská louka. "Je to takové společenské místo, v létě tam chodí na procházky rodiny s dětmi. Teoreticky by tam mohli přijít i lidi, kteří o pětiboji moc neví," řekl svazový předseda Bohumil Hrudka.

Vstup bude zdarma. Ve čtvrtek a pátek jsou na programu kvalifikace, v sobotu finále žen, v neděli finále mužů a v pondělí smíšené štafety. Na Císařské louce začne program finálových dnů vždy v 16:00. "Určitě se tam vejde kolem tisícovky diváků. Máme vstup zdarma, takže ani podle lístků ještě nemůžeme odhadnout, kolik lidí přijde. Bedlivě sledujeme předpověď počasí, déšť by snad neměl být," uvedla Grolichová.

Díky pořadatelství může český tým národní kvótu rozšířit o pětibojaře, kteří nejsou v reprezentačním kádru. Vedle Kufa, Polívky a Grycze se mezi muži představí Martinové Vlach a Biko, David Kindl a Lukáš a Ondřej Světochové. Mezi ženami budou vedle Přibylové startovat ještě Barbora Ciprová, Karolína Křenková, Veronika Novotná, Aranka Chalupníková, Anna Roubíčková a Michaela Hajduková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články