Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Nalíčit past a nechat secvaknout, říká Kincl před obhajobou titulu v Oktagonu

Do neznáma vyrazil Patrik Kincl ve čtvrtek obhajovat titul šampiona ve smíšených bojových uměních MMA střední váhy organizace Oktagon. V sobotu jej na fotbalovém stadionu ve Frankfurtu nad Mohanem čeká deset let neporažený Němec s tureckými kořeny Kerim Engizek i zatím nejpočetnější kotel diváků, který kdy na MMA přišel. Už se prodalo přes padesát osm tisíc vstupenek, což je víc než dosavadní rekord polské KSW.

Patrik Kincl
zdroj: Instagram OKTAGON MMA

Jak se těšíte na zápas, k němuž nastoupíte víc než po půlroce? A dá se vůbec na zápas v MMA těšit, když víte, co vás čeká?

To je těžká otázka. Svým způsobem se na to těším, i když jsem obecně takový netěšící typ. Ani na dovolenou a podobně se netěším, na to je expert moje žena. Ale minimálně chci zhodnotit a zúročit tu dřinu v přípravě, co mám za sebou, takže se dá říct, že svým způsobem se těším.

Po zdravotní stránce jste v pořádku? I když to se asi neprozrazuje...

Nic vážného mě netrápí. Ten náš sport je bohužel o tom, že máte dost často různá drobná zranění, což se v devadesáti procentech nedá eliminovat. Naopak, pro mě je to známka, že v rámci možností jsem schopný odzápasit to úplně naplno.

Ve Frankfurtu vás asi nečeká zrovna přátelské prostředí. Engizek asi bude mít velkou podporu v hledišti, kde má být rekordní návštěva na MMA vůbec. Pomáhá při zápase podpora hlediště, vnímáte to v oktagonu?

Pomáhá i škodí zároveň. Připravuju se na to, že budou fandit jemu. A může se stát, že trefí nějaký úder, který nebude ani moc tvrdý a nemusí nic znamenat, jen bude vypadat pro lidi, že to bylo něco tvrdého. Ta hala vybouchne a požene ho dopředu. Přitom by si toho jinak nemusel ani všimnout, ale tím, že ho diváci upozorní, on vystartuje a půjde za tím. Lidi vás taky dokážou nakopnout, když už nezbývá moc sil, a třeba ho nabudí k nějaké rozhodující akci. Já to budu vnímat z opačné strany, jako určitou nevýhodu, ale připravuji se na to. Nebudu se do ničeho zbytečně hnát a nesmím nic prospat.

Před jakou největší návštěvou jste dosud nastupoval?

Zatím jsem zažil asi nejvíc lidí v O2. Tam bylo kolem osmnácti tisíc lidí.

Připravoval jste se nějak speciálně na to, že tam bude tolik lidí? Nemůže se vám stát, že až uvidíte tu masu lidí a ten obrovský prostor, tak se vám rozklepou nohy?

To se stát může. V MMA jsme zvyklí na vyprodané haly, ale na něco takhle masivního ne. A nedá se na to natrénovat. Nejsem prvoligový fotbalista, že bych to měl každý týden. Takže co se stane, až tam nastoupím, je velký otazník.

Zkoušel jste se na to nějak speciálně připravovat, radil jste se o tom s někým?

Snažil jsem se nějakým způsobem si to vizualizovat a dostat to pod kůži, ale ten přímý zážitek je podle mě nepřenositelný. To poznám až na místě. A budu se spíš snažit od toho odpoutat a být ve své bublině. To mi většinou jde. Zavřu se do své krychle a opustím ji až po výhře.

Engizek deset let neprohrál. Studoval jste hodně jeho zápasy na videu, nebo se soustředíte jen na sebe?

Studoval. Poslední tři týdny se mnou, se ženou a dcerou v podstatě sdílí domácnost. Myslím si, že i on mě má načteného. Na téhle úrovni je to velká výhoda, ale nikdo by se tím neměl nechat svazovat. Vyčíst si z toho nějaké body, ale je to dost podobné, jako když se připravuju někde v zahraničí a jdu s někým zápasit potřetí počtvrté. Už ho mám trochu okoukaného a jsem schopný to tam prodat. Ta hmatatelná zkušenost je sice trochu jiná, ale aspoň vím, co od něho můžu čekat. Většinou ho nakoukávám sám, pak to probereme v týmu a pak zase sám, abych se s tím sžil.

Dá se na soupeře i v téhle době ještě vymyslet něco nového, nějak ho překvapit?

Dají se využít jeho zadrilované věci, které se hrozně těžko překopávají. Takové patologické chyby nebo pohyb, který mu sedí. Dají se na něho vymyslet nějaké pasti. Nalíčit a nechat secvaknout.

Co by na něj mělo platit asi neprozradíte, ale je to nejtěžší soupeř, s nímž jste se dosud utkal?

To uvidíme po zápase. Papírově si myslím, že mám za sebou větší výzvy a těžší soupeře. Na druhou stranu jsem nebyl proti nikomu na takhle velké akci, kde on bude mít spoustu fanoušků, protože je tam doma. Má výborné podmínky na doladění formy i váhy, kde já tahám lehce za kratší konec špagátu. Teď jsem v nejhorší shazovací fázi, kdy mě štve celý svět a nejsem zrovna příjemný společník.

Trénujete pořád naplno, nebo už je lehce dolaďujete formu?

Intenzita se zklidnila a s tou únavou a dietou se mi nechce jet takové ty technické tréninky, takže to řešíme lehounkými sparingy. A doufám, že se mi tahle taktika vyplatí. Pořád je to blízko nějakému zranění, ale snažím se to hlídat, co to jde.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články