Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Žila v Nizozemsku a Rakousku, teď bude jezdit za Česko. Cítím zájem, říká lyžařka Jelínková

Mohla pokračovat v nizozemském nebo začít jezdit v rakouském dresu. Nakonec si ale vybrala jinak a reprezentovat bude Česko. Lyžařka Adriana Jelínková cítí v českém týmu podporu, jakou v nizozemských barvách nikdy neměla. Ve Světovém poháru bude zatím startovat v obřím slalomu, postupně by se do elitního seriálu chtěla dostat i ve slalomu.

Je nám líto, video expirovalo.
Na SP do Söldenu se chystá Jelínková

Sedmadvacetiletá Jelínková je rodačkou z Brna, ale v Česku nikdy nežila. S rodiči pobývala nejdříve v Nizozemsku, kde zůstala po jejich rozchodu s matkou. V jedenácti letech se pak přestěhovala do Rakouska a vystudovala tam. Přemýšlela i o tom, že by zkusila štěstí mezi tamními lyžaři. "Žila jsem tam devět let, tak jsem o tom uvažovala. Ale nikdy jsem ten systém neměla, takže jsem se toho bála. Zůstala jsem jezdit za Holandsko," vyprávěla.

Byla jedinou reprezentantkou rovinatého Nizozemska ve Světovém poháru. Hodně jí pomáhala matka, která v mládí sama závodně lyžovala. "Starala se o finance, byla manažerka, někdy i trenérka. Nebylo to pro nás vždy jednoduché. Vždycky jsme byly jenom samy dvě," vzpomínala Jelínková.

Proto je vděčná za to, jakou podporu má nyní od českého svazu. "Trenérka všechno dělá se svazem, takže máma mohla trošku odstoupit. A doufám, že bude víc mámou a že ji tam budu mít jen jako podporu. Jsme jako nejlepší kamarádky, je moje všechno," uvedla svěřenkyně Evy Kurfürstové.

Se současnou trenérkou i českými lyžařkami se bavila už dřív. Přestup do českého národního týmu byl ve hře už před osmi lety. "Skoro se to stalo, ale Holanďani mě ještě drželi," řekla Jelínková. Po olympiádě potřebovala nový impulz a tentokrát se svazy dohodly.

Jelínková je z toho nadšená. "Je tady zájem, týmový duch. Cítím, že jsem vítaná, lidi jsou na mě hrdí," pochvalovala si. Věří, že díky lepším podmínkám poroste i její výkonnost. "Myslím si, že mentálně na tom budu líp. Strašně se mi ulevilo. Lyžovat umím, ale to umí hodně lidí v tomhle sportu. Ještě to dát do toho závodu a to je mentální věc," uvedla lyžařka, která osmkrát bodovala ve Světovém poháru. Jejím maximem je desáté místo z paralelního slalomu v roce 2020 v Lechu a jedenáctá příčka z tradičního obřího slalomu v lednu 2021 v Kranjské Goře.

Z Rakouska, kde bude přes zimu často, se přestěhovala do Brna. Poprvé bydlí v Česku a učí se fungovat v češtině. "Jsem ráda, že jsem se naučila a máma mě do toho nutila. Teď bych se to nechtěla učit, protože čeština je komplikovaná, není to jako angličtina," řekla výbornou češtinou. Na nový jazyk si musí zvykat i v tréninku. "Vždycky jsem se bavila s trenérem v angličtině, nebo spíš němčině, to lyžování nerada probírám v holandštině. Mám v hlavě někdy trochu chaos, ale zatím to funguje," prohlásila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články