Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Začíná SP běžců na lyžích, Bauer je ve formě

Gällivare - Zatímco v minulých sezonách se v úvodu často trápil a dva z posledních tří ročníků dokonce zahájil až později, letos, zdá se, má nejlepší český běžec na lyžích Lukáš Bauer dobrou formu hned v začátku zimy. Sice se mu nevyhnuly zdravotní problémy, ale dokázal se dostat do pohody, kterou potvrdil při testovacích závodech v Muoniu. Úvodních závodů světového poháru ve švédském Gällivare se naopak nezúčastní kvůli zlomenému žebru Martin Jakš.

Lukáš Bauer
zdroj: ISIFA/EPA

Bauera čeká hned na začátek jeho nejoblíbenější závod na 15 km klasicky, který bude zároveň českou nominací na nedělní štafetu na 4x7,5 km. Jisté místo v týmu má při neúčasti Jakše pouze Bauer do druhého úseku a Jiří Magál, který bude štafetu rozjíždět. "Za posledních několik let se nepodařilo hned na tenhle první štafetový závod dát dohromady celý tým," hořce se pousmál kouč reprezentace Miroslav Petrásek nad neúčastí Jakše. O zbývající dvě místa se v sobotu poperou Aleš Razým, Dušan Kožíšek a Ondřej Horyna.

Jakš měl letos smůlu. Příprava se mu velmi vydařila, ale ze soustředění na ledovci si přivezl únavovou zlomeninu dvanáctého žebra a do SP zasáhne nejdřív po Vánocích v seriálu Tour de Ski, v němž bude obhajovat deváté místo. "Rád bych vyjel co nejdřív někam do Alp na sníh, abych to stihl dohnat," řekl šestadvacetiletý bronzový olympijský medailista ve štafetě z Vancouveru.

Bauer loni ukončil účinkování v SP předčasně kvůli zlomené patě, kterou léčil ještě dlouho po sezoně nechodící sádrou. Když už se dal dohromady, natrhl si stehenní sval. "Asi ze začátku nechám slávu ostatním," tvrdil ještě nedávno stříbrný olympijský medailista a vicemistr světa, když navštěvoval hlavně posilovnu a jezdil na kole.

Pětatřicetiletý lyžař se ale stihl dát rychle dohromady a formu dohnat. Při dvou testovacích závodech ve finském Muoniu doběhl dvakrát druhý - na klasické desítce ho porazil Kazach Alexej Poltoranin, na 15 km volnou technikou Fin Matti Heikkinen. "Lukáš je na tom výborně, řekl bych bez problémů. Ale uvidíme, kam to bude stačit," uvedl Petrásek. "Letos byl zraněný brzo, takže to stihl dohnat," dodal. Bauer pojede letos nově také některé z dálkových běhů - nejspíš Jizerskou padesátku, určitě italskou Marcialongu a možná i Birkebeiner.

Celková vítězství v pohárovém seriálu budou obhajovat Švýcar Dario Cologna a Norka Marit Björgenová. V popředí by se měla objevovat stejná jména jako v minulých sezonách, byť generálka v Muoniu se nevydařila například Noru Petteru Northugovi. Silní budou vedle Norů i Rusové, Kanaďani či Švédové. Největší soupeřkou Björgenové by měla stejně jako loni být Polka Justyna Kowalczyková, která se zotavila z posezonní operace kolena.

Vrcholy pro všechny závodníky jsou v nové sezoně jasné, únorové mistrovství světa ve Val di Fiemme a Tour de Ski na přelomu roku, pro české závodníky ale také lednové sprinterské závody SP ve Vesci a domácí MS juniorů a závodníků do 23 let rovněž v Liberci. Vedle pětice českých mužů bude v Gällivare závodit také jediná konkurenceschopná česká lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová, která se od této sezony připravuje zčásti s muži.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články