Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Všechna ta dřina se projeví, věří lyžaři. Jasným vrcholem sezony bude Tour de Ski

Běžecká lyžařská sezona už pomalu klepe na dveře. Jejím hlavním vrcholem bude Tour de Ski, na které chtějí uspět Michal Novák i Kateřina Janatová. Sezona je důležitá i pro samotný Český lyžařský svaz, který oslaví 120 let existence.

Do startu letošních soutěží v rámci Světového poháru zbývá rovný měsíc. Vše odstartuje 24. listopadu ve finském středisku Ruka. Mužská reprezentace do sezony vstoupí s Michalem Novákem coby hlavní českou hvězdou. V ženské kategorii nastala větší změna. Pokračují Tereza Beranová a Kateřina Janatová, naopak Kateřina Razýmová a Petra Nováková svou kariéru již ukončily.

Příprava byla dlouhá a ne vše se podařilo, i když na vině český tým nebyl. "Přípravu jsme začali tradičně v červnu, a to v Oberhofu. O prázdninách jsme absolvovali kemp v Livignu, pak na Božím Daru, v září proběhla vyšetření a další příprava v Liberci," vypočítává trenér reprezentace Jan Franc.

"Jediné, co se nám nepodařilo, že jsme v říjnu neodcestovali na Dachstein, který byl zavřený kvůli špatným sněhovým podmínkám," dodává Franc. "Byl to jediný zádrhel, i když pro mě osobně to ale zásadní problém není, protože kilometrů mám natrénováno hodně. Věřím, že to letos bude velký," doplnil svého trenéra i Michal Novák, kterého v kvartetu pro SP doplní Ondřej Černý, Luděk Šeller a Adam Fellner. V ženském týmu jsou Janatová, Beranová, Barbora Antošová a Adéla Nováková. 

Michal Novák:

"Bylo mi smutno, protože ségra skončila s kariérou. Kromě toho příprava byla standardní. Dřeme jak h*vado. Makáme a věřím, že se v zimě projeví i na výsledcích. Byly i nějaké novinky včetně norského trenéra techniky. Začal jsem spolupracovat i se silovým trenérem, což cítím, že mě posouvá hodně dopředu."

Kateřina Janatová
zdroj: Reuters

Jednoznačný vrchol? Tour de Ski

Franc nicméně věří, že zbývající přípravná soustředění už na sněhu budou. "Odjíždíme do italského Livigna, odkud se přesuneme do Davosu, kde bychom měli trénovat na tratích, kde se jezdí Světový pohár," říká. A pak už vše bude směřovat do Finska, kde otvírák sezony poněkolikáté za sebou uspořádá středisko Ruka. Na programu budou sprinty, závod na 10 kilometrů klasicky s intervalovým startem a dvacítka volnou technikou s hromadným startem.

Pro Nováka i Kateřinu Janatovou je vrchol sezona jasný: Tour de Ski. "To jednoznačně. Samozřejmě, ve Světovém poháru je spousta závodů, kde se taky budu snažit uspět. Každý víkend to bude hodně našlapané," ví Novák. Stejné ambice má i Janatová, naopak pro Terezu Beranovou budou podobně jako v minulých letech klíčové sprinty.

"S přípravou jsem hodně spokojená, odtrénovala jsem všechno, co jsem chtěla. Mohla jsem se porovnat i s norskou reprezentací – vylepšila jsem si při tom osobní maximum. Povedlo se mi i mistrovství republiky. Změnila jsem trochu trénink a připravovala se více v Norsku, takže to bylo trochu jiné, ale všechno hodnotím pozitivně," řekla Janatová.

Letošní sezona je důležitá i pro Český lyžařský svaz, který slaví 120 let výročí existence. Připomene si ji výstavou v Národním muzeu i vydáním vzpomínkové publikace.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články