Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Veterán Janda: Asi mě budou muset zastřelit, nejlépe za letu

Klingenthal - Před dvěma lety Jakub Janda vážně uvažoval o konci kariéry, kdekdo ho už mnohokrát odepisoval, jenže sedmatřicetiletý skokan na lyžích dál patří do špičky a v úvodním závodu Světového poháru v Klingenthalu byl na 19. místě nejlepším Čechem. V závodě ho ale rozladil zejména první skok. "Mám trochu problém s nájezdovou pozicí, nemůžu dosednout. Jak přijdou nervy, tak v nájezdu jsem tvrdší, pak z toho plynou problémy," prohlásil Janda.

Jakub Janda
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Není to špatné, ale pamatuju sezony, jež začaly optimističtěji," dodal muž, který v roce 2006 vyhrál Světový pohár i Turné čtyř můstků a na stupních vítězů byl ve dvaceti případech, z toho šestkrát vyhrál. Naposledy však právě před deseti lety na prestižním čtyřdílném Turné.
 
Od té doby se mnohé změnilo, Janda ale zůstává. "Spoluvítěz" z Turné čtyř můstků Janne Ahonen z Finska, o rok starší závodník, mezitím stihl ukončit kariéru a do kolotoče SP se zase předloni vrátit. "Člověku je tolik, na kolik se cítí. A já se cítím na osmnáct. Pravda, tady pod okem mi vyrašila vráska, ale jsem v pohodě," podotkl Janda s úsměvem.
 
Před dvěma lety už visely jeho lyže v garáži. Chtěl se věnovat rodině, potomkovi. "Ale pak přišly nějaké změny, takže jsem volný pták, zaječí úmysly mě opustily," prozradil důvod pokračování kariéry. "Takže teď říkám, dokud mě nezastřelí, nejlépe za letu, tak tady budu," žertoval.

S dlouhodobě nejlepším Čechem Romanem Koudelkou se rádi hecují. "V sobotu skákal dobře, ale Kasai je ještě o kus napřed, má co dělat," rýpl si Koudelka do Jandy s připomínkou třiačtyřicetiletého japonského veterána Noriakiho Kasaie, který loni na olympiádě v Soči vybojoval medaili. "Takže mám ještě čas," smál se Janda. "Kdybychom se s Koudym (Koudelkou) rvali o pětku, bylo by to jiné, druhá desítka k tomu nesedí," uznal český skokan.
 
V březnu příštího roku oslaví jubileum, bude to dvacet let, co nastoupil do prvního závodu SP. "Uteklo to. To jsem byl ještě mladý kluk, neměl jsem vrásky," vtipkoval. "Ale vědět tenkrát to, co vím teď, bylo by to jiné," poukázal na zkušenosti a změny v technice. "Ale jsem živej a zdravej, to je hlavní," mávl rukou.

Za pokračováním kariéry stojí spolupráce s Doležalem i podpora od Dukly Liberec
 
Roky už ale prý cítí. "To má každý sportovec v letech, že je občas přetažený. Někdy něco bolí, ale zase kolem sebe máme tým lidí, který nás dává dohromady," upozornil, že má k dispozici fyzioterapeuta, maséra i tým lékařů.

Přestože je ve skokanském kolotoči třetím nejstarším, neměl po minulé nepříliš vydařené sezoně problém s pokračováním z hlediska financí. "Kdybych nedostal smlouvu na Dukle, tak je se mnou amen. Samozřejmě jsem měl roky, kdy jsem byl na hraně, ale Dukla mě vždycky podržela," poděkoval na dálku Janda. Vyšel mu i tah se změnou dodavatele lyží, firma Sport 2000 mu už dva roky vychází vstříc. "Nejlepší, co jsem kdy měl," ocenil.
 
Pokračuje i díky tomu, že ho trénuje Michal Doležal. Muž, s nímž během kariéry závodil. "Vynikající, sedíme si, známe se. Akorát mi zakazuje chodit na pivo a jíst," čertil se naoko Janda. "Trochu to přehání, vždyť mě dřív do těch barů tahal," smál se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články