Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Trenér Reiter o Ledecké: Radši budu mít zdravého závodníka než zraněného šampiona

První den v Rogle vypadal přesně tak, jak jsme u Ester Ledecké v letošní sezoně zvyklí. Dominantní výkon od kvalifikace až do finále a další vítězství. Na startu nedělního závodu se však česká závodnice ze zdravotních důvodu neobjevila. "Zrušili jsme to hlavně z preventivních důvodů," říká její trenér Justin Reiter.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/PR/Sport Invest/ autor: Vlastimil Vacek

Ester Ledecká v neděli vynechala závod Světového poháru v Rogle, co se po včerejším vítězství stalo?

Tentokrát to byl opravdu perfektní den v Rogle. Tohle je jedna z jejích oblíbených sjezdovek a opravdu chtěla závodit. Ale v sobotu začala kašlat a cítila se trošku nemocná, tak jsme se rozhodli neriskovat a nedělní start zrušit. Máme před sebou ještě hodně závodů a sezona bude ještě dlouhá, proto jsme se i přes toto nádherné počasí rozhodli účast zrušit a ušetřit trošku sil a energie.

Mysleli jste při rozhodování také na olympiádu v Koreji?

Ano, ale největší priorita pro všechny moje svěřence a Ester obzvlášť je zdraví. Je těžké být profesionální snowboardista, stejně jako je těžké být profesionální lyžař. Ona je jediná na světě, co zvládne dělat obojí. Musíme proto respektovat všechnu tu energii, kterou pro tyto dvě náročné disciplíny musí vynaložit, a dát jí v pravý čas odpočinout. Já vždycky budu mít raději zdravého závodníka než zraněného šampiona.

Je nám líto, video expirovalo.
Při neúčasti Ledecké v Rogle triumfovala Hofmeisterová

Musíte Ester v tomhle smyslu občas krotit? Dát jí najevo, že o své zdraví musí pečovat?

Trošku ano. Ester by chtěla odjet každý trénink i závod, ale občas musí více naslouchat svému tělu. Někdy lehké zpomalení rytmu může pomoci více než dřina na sjezdovce. Sednout si jen tak na slunce, odpočinout si a dobít baterky, abychom příště byli připravení na sto procent.

Co jste říkal na sobotní vítěznou jízdu?

Velmi dobrý výkon. Přijde mi, že je závod od závodu rychlejší. Snažíme se pracovat na technice a myslím, že to v jejím projevu je vidět. Vždy se těším, co předvede příště.

Do vašeho odjezdu do Koreji zbývají asi dva týdny. Co se dá do té doby ještě vylepšit?

Nejkrásnější věc na Ester je to, že se vždy snaží být lepší a lepší. Krok za krokem se zlepšuje na trati a teď se soustředíme na to, aby se plně uzdravila.

Všímáte si, že by nyní na váš tým rostl tlak s tím, jak se blíží olympijské hry?

Ne, to vůbec. Náš cíl je, aby Ester byla lepší snowboardistkou. Je jedno, jestli máte nad hlavou olympijské kruhy, znak Světového poháru nebo závodíte s místními dětmi. Chceme se vždy zlepšovat a vítězit. A hlavně se pořád snowboardingem bavit.

Pořád je tu i šance startovat na lyžařském Světovém poháru v Německu. Co na to říkáte vy? Mluvíte Ester do rozhodování?

Já i lyžařský trenér vždy řekneme svůj názor, rozhodnutí je ale vždy stoprocentně na ni. Ester se řídí svým srdcem a já to absolutně respektuji. Nyní uvidíme den po dni, jak bude vypadat její zdravotní stav.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články