Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Trenér Jelínek chválí Samkovou, ale z MS má obavy: Doufám, že to všichni přežijí ve zdraví

Konečně. O víkendu začal Světový pohár snowboardcrossu a Marek Jelínek, trenér Evy Samkové, si oddechl. "Strašně jsme se těšili," přiznal. "Dlouho jsem čekali, seděli na zadku, zatímco ostatní sporty pod svazem lyžařů už závodily, teď jsme se konečně dočkali i my," řekl v rozhovoru ve Sportovních zprávách ČT.

Marek Jelínek a Eva Samková
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Sport, v němž má Česko olympijskou vítězku, se musel v době omezení kvůli celosvětové pandemii smířit s rušením závodů. A v takové době je složité udržet sportovce v závodním módu.

To přiznává i Jelínek. "Je to náročné. Nemáme svoje závodiště a vzhledem k tomu, že je v Česku zákaz zimních sportů, to znamená nemožnost trénování. Naštěstí jsme mohli využít nabídky areálu v Dolní Moravě a to nám umožnilo připravovat se. To Evě stačilo, aby se dostala do formy," říká její trenér s tím, že mohli využít celou sjezdovku a nakonec se mohli před blížícím se MS připravovat lépe než obvykle a doufá, že stejně jako ostatní profi sportovci budou mít možnost se připravovat doma i na nadcházející světový šampionát.

Jelínek už nevěřil, ale Samková to dokázala

Samková formu potvrdila a po třetím místě v úvodním závodu Světového poháru v neděli v Chiese už vyhrála. I když dlouho byla čtvrtá a i Jelínek přiznal, že už s jejím úspěchem nepočítal.

"Ta trať byla nová. A na střední placaté části byl člověk závislý na tom, jak mu jede prkno, musím poděkovat našim servisákům, kteří to zvládli skvěle," vysvětloval Jelínek, co bylo v Chiese podstatné.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Jelínek: Už jsem nevěřil, ale Eva to dokázala

"Po střední části tam byla už jen krátký technický dojezd a tam už se Evce v sobotu nepodařilo dostat na první místo, tak jsme pro neděli změnili taktiku – chtěli jsme aby byla druhá nebo třetí, což se nám ale nepodařilo, byla až čtvrtá, ale závěr zvládla bravurně a vyhrála," vysvětloval spokojeně, jak dopadla jeho svěřenkyně v posledním závodě před mistrovstvím světa i přesto, že si v Itálii opět vyhodila problémové rameno.

Přiznal také, že už nevěřil, že Samková ve finálové jízdě dokáže ze čtvrté pozice ještě dosáhnout na triumf v závodě. "Už jsem nevěřil, že to dotáhne. Ale udělala to výborně, bylo to o chlup. Nakopla prkno do cíle a tím to vyhrála."

Trať na MS může být nebezpečná

Jak vidí Jelínek trať ve švédském středisku Idre Fjäll, kde tradičně závodí skikrosaři, ale druhý únorový víkend tam budou i snowboardcrossaři? "Jsme zvyklí jezdit v tratích, které neznáme," říká Jelínek s tím, že větší obavy má z jiné věci.

"Horší je, že trať je primárně postavena pro skikorosaře, kteří jezdí tak o dvacet procent rychleji, takže jestli pořadatelé skoky neupraví, můžou být problémy. V devadesátikilometrové rychlosti je to nebezpečné. Doufám, že to pořadatelé zohlední a že to všichni přežijí ve zdraví," dodává, protože by mohl být pro jeho svěřence problém na snowboardu doskočit tak daleko jako lyžaři.

Nejen Samková

O víkendu společně se Samkovou startovali ve Světovém poháru i další tři reprezentanti, ale jen Samková se dostala do finále. A na mistrovství světa pojede Čechů dokonce šest.

Jaká je tedy pozice dalších reprezentantů? "Honza Kubičík třetí z juniorského MS, měl v Chiese smůlu při první kvalifikační jízdě, byl 33. ze 60 závodníků a věděli jsme, že když se vyvaruje chyb, tak by měl postoupit, ale začalo hustě sněžit a časy se zhoršily až o čtyři sekundy," vysvětloval Jelínek.

"Matouš Koudleka, ještě nedávno junior, si při dojezdu vykloubil při pádu ramenu a museli mu ho vracet až v nemocnici. Škoda - byl třicátý, na postupové příčce," popsal situaci dalšího závodníka, který už ale nemohl nastoupit.

Poslední českou reprezentantkou ve víkendovém závodě byla Vendula Hopjáková. "Je po onemocnění covidem, což pro ní mělo poměrně těžké následky a proto je tak na padesáti procentech své výkonnosti. Takže trať projela ale nemohla pomýšlet na postup," dodal trenér k další snowboardistce. U Hopjákové věří, že její výkonnost půjde před mistrovstvím světa rychle nahoru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články