Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Samková a spol. zahájí SP ve snowboardcrossu na olympijském svahu v Číně

Testem olympijského svahu odstartuje o víkendu Světový pohár ve snowboardcrossu. V čínském Secret Garden bude jezdit i jedna z největších českých medailových nadějí pro únorové Hry v Pekingu a obhájkyně velkého křišťálového glóbu Eva Samková. Přímý přenos finálového bloku sledujte v neděli od 7:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Eva Samková na MS ve snowboardingu
zdroj: facebook.com/Czech Ski & Snowboard

Olympijská vítězka ze Soči 2014 a bronzová medailistka z Pchjongčchangu 2018 vyhlásila před nadcházející sezonou útok na třetí cenný kov pod pěti kruhy. "Nechci úplně specifikovat barvu medaile, ale na bedně bych chtěla být," řekla Samková.

Uspět chce ale v každém závodu, do kterého nastupuje. "Holky chci vždycky porazit a je jedno, jestli jde o olympiádu nebo jiný závod. Tohle mi pomáhá. Neřeším, co je to za závod," pokračovala už trojnásobná vítězka seriálu SP, v kterém už dokázala ovládnout 17 podniků.

Je ráda, že si může vyzkoušet profil olympijského svahu. Ten je podle očekávání jednoduchý, což netěší trenéra Marka Jelínka. "Kopec je velmi plytký. Průměrný sklon je sedm procent, což je slabá modrá. Jízda na trati není klasický snowboardcross," hlásil z Číny Jelínek. Podle jeho slov půjde hlavně o taktiku. "Důležitou roli bude hrát váha závodníka, mazání a v podmínkách místního neustálého větru také fakt, jestli vám zrovna bude foukat."

Vedle Samkové se na start páteční kvalifikace postaví také Radek Houser, který se bude snažit kvalifikovat na olympiádu. "U Evy bereme tento závod jako testovací. Není důležité, jestli bude první, třetí nebo desátá. Důležité bude odzkoušet si trať, jednotlivé varianty jízdy a poté ji vyhodnotit pro olympijský závod," přiblížil Jelínek.

Deset závodů v deseti střediscích

Minulá sezona byla kvůli koronaviru výrazně zkrácená. Letos by se měl mít seriál deset individuálních závodů v deseti střediscích s tradičním vrcholem ve švýcarském Veysonnaz.

K největším soupeřkám Samkové budou opět patřit Italka Michela Moioliová, Britka Charlotte Banesová či Lindsey Jacobellisová z USA, která v Číně chybí. Pozor si česká hvězda musí dát i na její krajanku Faye Guliniovou, Francouzku Chloe Trespeuchovou a Australanku Belle Brockhofovou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články