Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Na sněhu od prvních krůčků, teď olympiáda na dosah. Jdu za svým cílem, říká Vojáčková

Praha – Do startu olympijských her v Pchjongčchangu zbývá méně než 200 dní. Jednou z vycházejících hvězd, které by nechtěly velkou událost minout, je i Kateřina Vojáčková. Nadějná česká snowboardistka usiluje o svou olympijskou premiéru. Její doménou je slopestyle a big air, který zažije pod pěti kruhy premiéru. Vojáčková miluje adrenalin, skoky i velké show a nemůže se dočkat, až se za pár týdnů vrátí na sníh na Novém Zélandu. Sledujte na Facebooku nebo na Instagramu seriál rozhovorů a pohledů do zákulisí přípravy vycházejících hvězd před olympijskými hrami s názvem Kruhy před očima.

Motivace pro letošek je jasná. Hlavní metou je účast na olympijských hrách. "Rok od roku vnímám snowboarding jinak. Teď už nad tím víc přemýšlím. Dřív jsem nevěděla přesně, co chci, teď si jdu za svým cílem," prohlásila Vojáčková. "Musím se zaměřit na to, abych se naučila nové triky. Chtěla bych pořádně vypilovat backside sedm," prozradila.

Tenhle trik se jí už povedl za svitu reflektorů na Snowjamu. "Miluju ježdění za tmy. Hudba, lidi… Jsem nakoplá pro ježdění. Podařil se mi backside 7 a byl to super zážitek," řekla snowboardistka, která si ve skocích libuje. Něco jiného už jsou raily, triky na nejrůznějších překážkách. "Mám heslo – opatrně přes," pousmála se.

Ke sportu byla rodiči vedena odmalička. "Začala jsem s gymnastikou, už v roce a půl jsem lyžovala. Hned, co jsem začala chodit, mě postavili na lyže. Ve třinácti jsem začala se snowboardem. Jelikož máme chalupu na horách, všechen volný čas jsme trávili na sněhu. Jela jsem vyzkoušet první závody a zůstala jsem u toho," popsala své začátky Vojáčková.

Loni se naplno zabydlela ve světovém poháru, jejími hlavními disciplínami jsou slopestyle a big air. Do olympijských soutěží se v obou disciplínách probojuje třicítka závodnic. Vojáčkové patří podle dosažených bodů místo v polovině třetí desítky, k postupu jí tedy chybí už "jen" krůček.

Za pár týdnů hurá na sníh

V červenci si v Zermattu stačila osahat poprvé sníh. "Stála jsem na sněhu po čtyřech měsících. Byla jsem z hor nadšená. Park byl super, nejsou tam velké skoky, ale na rozjezd po delší době to bylo úžasné," podotkla.

V Česku mnoho příležitostí na kvalitní trénink není, a tak Vojáčková tráví většinu času na cestách. Její trenér Přemysl Vida by byl rád, kdyby se podmínky zlepšily i v tuzemsku. "Už dva roky usilujeme s Martinem Černíkem o vybudování tréninkového centra na Božím Daru, kde by parametry byly mnohem lepší, nedopadalo by se do molitanu, ale do speciálních bagů. Byli jsme se na to podívat v Japonsku – v areálu Chiba Kings. Komunikujeme s tamním provozovatelem, že by nám prodal licenci. V tuhle chvíli na to sháníme peníze," uvedl Vida.

Vedle olympijského snu si plní Vojáčková i povinnosti na vysoké škole. Neskrývá, že je to náročná kombinace, ale myslí na budoucnost. "Sezona skončila v dubnu a máme čtyři měsíce na odpočinek, rehabilitace na to dát tělo dohromady. Tyhle čtyři měsíce úplně nesnáším, protože je to hodně stresu. Těším se, až za tři neděle odletíme a budu na sněhu dělat, co mě baví a naplňuje," dodala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články